QN Sport+ Television N.V.

Gouden avond voor Benítez: Everton swingt naar gedeelde koppositie

Everton heeft de uitstekende seizoenstart maandagavond een passend vervolg gegeven. Burnley liet de ploeg van Rafa Benítez nog wel even schrikken, maar moest uiteindelijk toch buigen. Twee (goedkope) nieuwelingen zorgden ervoor dat Everton zich naast Manchester United, Chelsea en Liverpool aan kop van de Premier League meldt.

In de zomer had een deel van de Everton-fans nog zo gebaald. Voormalig Liverpool-manager Benítez als hun coach, dat scenario zorgde voor een hoop kritiek. Van die geluiden is nauwelijks meer iets te horen. Everton haalde zeven punten uit de eerste drie duels en met Burnley op bezoek leek de koppositie een haalbare kaart.

Everton moest dat zien te bewerkstelligen zonder de geblesseerde spits Dominic Calvert-Lewin, die in de eerste drie competitieduels steeds een goal gemaakt had. Voor rust miste de thuisploeg de kopsterke aanvaller ook duidelijk en kon er geen vuist gemaakt worden. Toen Ben Mee vlak na rust met een kopbal de score opende in zijn tweehonderdste Premier League-duel leek het beoogde feestje van Everton in rook op te gaan.

De goal van Burnley bezorgde Everton evenwel nieuwe energie. Waar de gasten – met zo nu en dan stevig spel – Everton tot de 0-1 van zich af had kunnen houden, ging het daarna opeens hard. Na een uur was het eerste scheurtje in het Burnley-bastion te ontdekken. Michael Keane kopte binnen op aangeven van Andros Townsend.

Diezelfde Townsend, die deze zomer transfervrij overkwam van Crystal Palace, zorgde vijf minuten later op schitterende wijze voor de 2-1. Van flinke afstand krulde hij de bal in het doel. Burnley was de weg kwijt en twee minuten later stond het al 3-1. Demarai Gray, voor een kleine twee miljoen de enige aankoop deze zomer, profiteerde van een gapend gat in de Burnley-defensie en rondde beheerst af. De fraaie steekbal was van Abdoulaye Doucouré. Beide ploegen zagen na die treffer nog een doelpunt afgekeurd worden. De zege van Everton kwam uiteindelijk niet meer in gevaar.

En zo bewijst de club van technisch manager Marcel Brands dat er in de Premier League voor succes niet altijd met miljoenen gesmeten hoeft te worden. Waar de rentree van Benítez in de Premier League vooralsnog een groot succes is, zal Sean Dyche zich al zorgen maken. Burnley, waar Erik Pieters het hele duel op de bank bleef, won nog niet dit seizoen en is staat met één punt onder de rode streep.

vi.nl