QN Sport+ Television N.V.

Gravenberch bewijst op Anfield waarom hem zo’n grote toekomst wordt voorspeld

In het Champions League-duel met Liverpool maakte Ryan Gravenberch indruk. De achttienjarige middenvelder was een van de uitblinkers aan de zijde van Ajax en zijn statistieken onderschrijven zijn prima optreden.

Zo was Gravenberch in balbezit heel belangrijk voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. Met een passnauwkeurigheid van negentig procent kon van alle basisspelers alleen Liverpool-aanvaller Diogo Jota (91 procent) nog betere cijfers overleggen. Daarnaast verstuurde het Ajax-talent 63 succesvolle passes, het was al een jaar geleden dat een middenvelder van de tegenpartij zoveel passes verstuurde in een uitwedstrijd tegen Liverpool.

In defensief opzicht liet Gravenberch zich eveneens gelden door acht keer de bal te veroveren, evenveel als collega-uitblinker Perr Schuurs deed. Het verklaart zijn uitstekende VI-beoordeling: een 8. En ook Engelse media schatten het optreden van de achttienjarige Ajacied op waarde. ‘De Amsterdamse gigant heeft weer iets om trots op te zijn. Ryan Gravenberch was waarschijnlijk de beste van allemaal’, schreef The Mirror bijvoorbeeld.

Analyse: waarom Ryan Gravenberch dit seizoen twee keer zo goed is

Bij The Guardian werd Gravenberch het kloppend hart op het middenveld van Ajax genoemd, terwijl oud-international Wim Kieft bij SBS6 lovend was. ‘Hij is nog maar achttien jaar, maar hoe hij zich uit situaties draait…’, zei Kieft, die Gravenberch nu al een goede optie vindt voor Oranje. ‘Hij beheerst eigenlijk alles. Hij is technisch heel goed, maar fysiek kan hij het ook aan. En hij heeft vertrouwen aan de bal. Het wordt echt een topspeler, dat kan niet anders.’

De reputatie van Gravenberch was hem ook in Engeland al vooruit gesneld, want nog voor het Champions League-duel op Anfield besteedde The Daily Mail al een heel artikel aan het nieuwe ‘Ajax-wonderkind’. Daarin kwamen onder meer de vergelijking met Paul Pogba (‘Het is niet moeilijk om te zien waar die vandaan komt’) en de vermeende interesse van Europese topclubs als Barcelona, Juventus en Manchester United aan bod.

Die belangstelling zal er na dinsdagavond niet minder op zijn geworden. In Engeland wordt Gravenberch nu al in één adem genoemd met spelers als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Donny van de Beek, die met hun sterke Champions League-optredens namens Ajax de laatste anderhalf jaar een toptransfer verdienden. Maar bij Ajax zullen ze hun nieuwe parel uit de eigen opleiding voorlopig nog even willen koesteren.

vi.nl