QN Sport+ Television N.V.

Groen licht voor Nations League

De 54 leden van de UEFA hebben het plan voor de revolutionaire Nations League vanochtend bij een congres in Astana unaniem geadopteerd. De nieuwe competitie zal in september 2018 van start gaan.

“Dit is een erg belangrijke beslissing voor de toekomst en het niveau van het interlandvoetbal”, aldus UEFA-president Michel Platini. “We hopen dat de fans het nieuwe format ook zullen steunen”, zei Wolfgang Niersbach, voorzitter van het National Teams Competition Committee.

Opzet

Het is de bedoeling dat landenteams in competitieverband tegen elkaar zullen strijden en dat daarmee het gros van de vriendschappelijke wedstrijden vervalt. Er zijn bij de eerste editie vier tickets te verdienen voor het EK in 2020, voor landen die zich niet via de EK-kwalificatie hebben geplaatst.

In de plannen staat dat de 54 landen verdeeld gaan worden in groepen in drie of vier divisies, met een promotie- en degradatieregeling. Een coëfficiënt bepaalt in welke groep een land start.

Final Four

De competitie zou dan beslist moeten worden in een ‘final-four’-toernooi, met twee halve finales en een finale op neutraal terrein in de zomer van de oneven jaren.

Mogelijk zullen er in de toekomst ook WK-tickets te verdienen zijn in de Nations League.

NOS.nl