QN Sport+ Television N.V.

Guardiola lyrisch over Arteta: ‘Hij zou hier de allerbeste zijn’

Komende vrijdag staan Manchester City en Arsenal tegenover elkaar in de FA Cup. Dat is in meerdere opzichten een fraai affiche. Niet alleen is het een wedstrijd tussen de nummers één en twee van de Premier League, maar ook is het een onderling duel tussen de meester en de leerling.

Arsenal-trainer Mikel Arteta was in het verleden in de leer bij Manchester City-coach Pep Guardiola. Drie jaar lang was Arteta de rechterhand van zijn landgenoot, maar in 2019 besloot hij op eigen benen te gaan staan. Guardiola heeft alleen maar fraaie woorden over voor zijn pupil. ‘Ik weet zeker, als ik zou zijn vertrokken, dat hij hier de allerbeste trainer zou zijn geworden.’

 

‘Ik verlengde echter mijn contract, waarvoor sorry, en daardoor is hij vertrokken.’ De keuze om zijn heil ergens anders te zoeken, neemt Guardiola Arteta dan ook niet kwalijk. ‘Iedereen heeft dromen. Hij kon terugkeren bij de club waar hij altijd aanvoerder en een fan van is geweest. Als wij met Manchester City scoorden, juichte hij altijd, behalve tegen Arsenal. Hij houdt van die club.’

 

Die clubliefde begrijpt Guardiola maar al te goed en dus heeft hij zijn assistent laten gaan. ‘Ik ben dan niet iemand die hem gaat overtuigen om bij mij te blijven. Als ik hier assistent was en Barcelona belde me, dan zou ik ook meteen gaan.’ Daarom heeft Guardiola ook veel respect voor het werk van Arteta. ‘Om Arsenal opnieuw succesvol te laten zijn, is er meer nodig dan één titel. Ze moeten hun eigen identiteit weer aannemen. Hij vertrouwt de club en de club vertrouwt hem.’

vi.nl