QN Sport+ Television N.V.

Haller over de blunder met het vinkje, captain Tadic en zijn toekomst

Sébastien Haller heeft nog maar eens teruggeblikt op de administratieve blunder van Ajax, die hem deelname aan de Europa League kostte. ‘Ik weet nog steeds niet wat er is gebeurd’, vertelt Haller maandag in een interview met So Foot, waarin ook zijn rol als leider en zijn toekomst aan bod komen.

‘Op een avond zat ik mijn hotelkamer toen ik een berichtje kreeg met de tekst: “Zeg niks tegen journalisten over de Europa League-affaire, we zullen dit oplossen.” Ik dacht bij mezelf: welke zaak, waar hebben ze het over? Ik wist van niks en ze probeerden een oplossing te vinden om me terug op de lijst te krijgen. Want het was gewoon een serie menselijke fouten, iemand vergat het vinkje aan te zetten op het formulier’, blikt Haller terug.

Volgens de Franse spits, overgekomen van West Ham United, was dat niet de enige oorzaak van de peperdure blunder. ‘Er was ook een gebrek aan communicatie. De ene persoon was op vakantie, de ander was een weekendje weg en voor weer een ander was het zijn verjaardag. Het was, kortom, een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden, maar de regels zijn wel de regels. En de UEFA deelt geen bloemen uit, of je nu Ajax heet of niet.’

 

Toen Haller terugkwam op de club, kwam hij degene tegen die aan de basis stond van de fout. ‘Ze raakte verstrikt in haar eigen verontschuldigingen, ze had heel veel spijt. Maar het is niet alsof ze het expres had gedaan. We maken allemaal fouten, ik had niet graag in haar schoenen gestaan. Ik leefde heel erg met haar mee, ik wilde niet dat ze problemen zou krijgen of ontslagen zou worden. Dus zorgde ik dat het zo goed mogelijk ging.’

Voor Haller is de kwestie inmiddels vergeven en vergeten. Hij kijkt naar de toekomst, al was het wel moeilijk om vanaf de tribune toe te kijken tijdens de Europa League-duels van Ajax. ‘Ik zei tegen mezelf dat er twee oplossingen waren: boos worden en dat kenbaar maken, maar dat had voor veel negatieve aandacht gezorgd rond de club, terwijl er nog drie prijzen waren om voor te strijden. Of low profile en positief blijven en de kalmte bewaren.’

Tadic & toekomst
Die houding wierp zijn vruchten af. Ajax eindigde het seizoen met de dubbel, waarin Haller met dertien goals en zeven assists een aanzienlijk aandeel had. Zijn nieuwe status bevalt hem wel. ‘Ja, het is leuk om een leider te zijn. Gezien zijn leeftijd en mijn ervaring heb ik een bepaalde status in de kleedkamer. De jonge spelers zijn heel respetvol en weten naar wie ze moeten luisteren. Maar de echte baas is aanvoerder Dusan Tadic.’

Haller tekende in januari een contract tot medio 2025. Wil hij zich vestigen in Amsterdam? ‘In het voetbal draait het om kansen pakken, een carrière is kort, maar ik hem mezelf geen doelen gesteld. Natuurlijk vertrek ik niet na zes maanden, dat is niet het idee. Maar je weet het nooit in het voetbal. Nederland, Spanje, Frankrijk, Engeland… als ik stop zal ik mezelf afvragen waar ik mezelf wil settelen en mijn kinderen wil opvoeden.’

vi.nl