QN Sport+ Television N.V.

‘Heel Polen rekent op Lewandowski’

Een succesvol WK voor Polen valt of staat met één man: Robert Lewandowski. Aanvoerder, topscorer en superster ineen. “Het hele land rekent op hem”, weet Mateusz Klich, tienvoudig international van de Bialo-czerwoni, de wit-roden.

De 28-jarige Klich, de afgelopen maanden door Leeds United verhuurd aan FC Utrecht, bekijkt de verrichtingen van Lewandowski en consorten thuis op de bank. De middenvelder werd in september 2014 voor het laatst opgeroepen voor de nationale ploeg en zijn oud-ploeggenoten ter plekke aanmoedigen ziet hij allesbehalve zitten, getuige het bijna schampere “nooooo…” dat volgt op de vraag.

“Ik ga niet naar Rusland. Dat lijkt me niet het beste vakantieland. Ik kijk het thuis op tv, net als jullie in Nederland…”, zegt Klich, die een onbewogen indruk maakt als het over zijn thuisblijven gaat. “Wat moet ik doen? Ik ga daar niet over huilen, het was niet aan mij, ik heb mijn best gedaan.”

Mateusz Klich speelde zijn laatste interland voor Polen in september 2014.

De concurrentie is dan ook groot, met middenvelders als Piotr Zielinski (Napoli) en Grzegorz Krychowiak (door Paris Saint-Germain verhuurd aan West Bromwich Albion). Bondscoach Adam Nawalka kan daarnaast beschikken over Arek Milik (ex-Ajax, nu Napoli), de in Rusland revaliderende Kamil Glik (Monaco), Lukasz Piszczek (Dortmund) en Wojciech Szczesny (Juventus).

Alles draait om Lewandowski

Het beste Polen in jaren, beaamt Klich. Om er gelijk aan toe te voegen dat het ondanks dat sterke geraamte om één man draait. “Het sterkste team in jaren vanwege Lewandowski. Hij is zestig procent van de ploeg. Als hij goed speelt en scoort, winnen we. Niet het WK, maar wel een paar wedstrijden.”

“Zielinski? Hij is ook heel goed, een goede spelmaker, maar Lewandowski is het belangrijkst, een van de beste spitsen ter wereld. Verdedigen met het hele team en een paar goede kansen voor Robert creëren, dat is onze tactiek.”

Lewandowski: hopelijk worden wij ook een legendarisch team.
“Er rust veel verantwoordelijkheid op Robert”, vervolgt Klich. “Het hele land rekent op hem.” Lewandowski’s mindere vorm bij Bayern München en de transferperikelen rondom de goalgetter doen daar niets aan af. “Daar maken we ons geen zorgen over. De nationale ploeg is een ander verhaal en het WK zéker. Hij zal fris zijn.”

Zestien goals in kwalificatie

Het enorme verwachtingspatroon heeft Lewandowski aan zichzelf te danken. Met zestien goals in tien wedstrijden kroonde de 29-jarige spits zich tot topscorer van de kwalificatiereeks, vóór Cristiano Ronaldo. Mede dankzij de scoringsdrift van zijn aanvoerder eindigde Polen als eerste in groep E, gevolgd door Denemarken en Roemenië.

Ook in de laatste WK-tests had Lewandowski het vizier op scherp. In de oefenwedstrijd tegen Chili was hij eenmaal trefzeker, tegen Litouwen trof de goalgetter zelfs tweemaal doel.

“Robert is enorm belangrijk. In Argentinië hebben ze Messi, in Portugal hebben ze Ronaldo en in Polen hebben we Lewandowski. Zo groot is hij”, aldus Klich, die in zeven van zijn tien interlands met Polens topscorer aller tijden (55 goals in 95 duels) op het veld stond.

 

 

Bron: NOS.nl