QN Sport+ Television N.V.

‘Het lange wachten helpt niet’

PARAMARIBO – Voetbalbondscoach Dean Gorré wil snel aan de slag met de nationale selectie. Covid-19 heeft een stagnerend effect op Natio, vindt de oefenmeester. “Wij waren op de goede weg en er zat vooruitgang in. Zulke momenten van groei willen wij behouden.”

Hij vindt het jammer dat de geplande interlands tegen Grenada (28 maart in het André Kamperveen Stadion) en Curaçao (juni in Nederland) geen voortgang vonden. Gorré, die in Engeland is bij zijn gezin, zou voor de eerste keer aantreden met een mix van lokale en spelers uit diaspora. “Nu moeten wij maar afwachten wanneer wij kunnen spelen, maar dat helpt niet mee aan het proces.” Gedurende de afgelopen periode zijn er geen nieuwe tegenstanders gezocht.

Op de vraag wat hij in de ruim afgelopen drie maanden op voetbalgebied heeft kunnen doen: “Vrijwel niets. Het voetballen is wereldwijd stilgelegd.” Hij onderhoudt via verschillende digitale kanalen contact met de overige staf en spelers, “maar er valt weinig te bespreken als je niets kan doen”. Er zijn wel enkele theoretische trainingsessies behandeld. Verder bedenkt de coach verschillende scenario’s in anticipatie op wat er in de toekomst zal gebeuren. “Wij zijn afhankelijk van de Fifa en Concacaf wanneer wij weer kunnen beginnen.”

Gorré erkent dat de spelers fysiek en conditioneel achteruit zijn gegaan. Hij benadrukt dat deze situatie een mondiaal probleem is. “Stilstand is meestal achteruitgang, maar ik wil daar niet over praten.” De oefenmeester richt zijn blik op de herstart. “Wij gaan er dan weer hard tegenaan en zorgen ervoor dat wij alles inhalen.” Er zal bij een hervatting een goede voorbereiding in place worden gebracht, waarbij er hard zal worden getraind. “Als ik vier weken fulltime met die jongens kan trainen, zijn zij weer op het oude niveau. Slechts wedstrijdritme zal ontbreken.”

De bondstrainer sluit veranderingen binnen het nationaal team niet uit. Er zullen mogelijk nieuwe spelers – los van de huidige groep – met Surinaamse roots worden opgeroepen, “maar op dit moment houd ik me bezig met de spelers die ik al een uitnodiging heb gestuurd”. Hij kijkt vooral uit naar spelers die passen binnen het plan dat hij voor ogen heeft met het nationaal team. “Ik ben aan het bedenken wie ik zou kunnen vragen en heb zoveel ideetjes op papier met spelers op verschillende posities.”

Vanwege Covid-19 is alles on hold gezet, waaronder het in orde maken van de stukken van de spelers in diaspora die al een oproeping hadden gekregen. “Het blijkt dat niet eenieder werkt, waardoor er op dit moment geen beslissingen genomen kunnen worden. Het wachten is op bepaalde stukken vanuit de Fifa. Laten wij hopen dat wij verder zijn wanneer het begint.” Ook wereldwijd verwacht Gorré dat de beleving van voetbal anders zal zijn. “Die zie je al in een aantal landen en ik denk dat het ook in Suriname zal gebeuren.”

De oefenmeester is al geruime tijd bij zijn gezin. “Het gaat prima, wij zijn gezond, maar de lockdown is nog steeds van toepassing.” Naar zijn zeggen komt het normale leven geleidelijk aan op gang. Meer dan veertigduizend mensen zijn in het Europese land aan het coronavirus overleden. Echter, Gorré legt uit dat er een terugval qua besmettingen en doden valt te bespeuren, “maar wij moeten wel oppassen”.

Dwtonline.com