QN Sport+ Television N.V.

Het roer moet om bij Barcelona

barca

Met de nederlaag in de Spaanse bekerfinale tegen Real Madrid (1-2) heeft Barcelona een dramatische week op passende wijze afgesloten. Voor het eerst in zes jaar dreigt een seizoen zonder hoofdprijzen. Het is tijd voor bezinning en reflectie bij de club die de afgelopen jaren Europa domineerde, meent correspondent Edwin Winkels.

Barcelona heeft de laatste drie wedstrijden verloren: tegen Atlético Madrid (Champions League), Granada (Priméra Division) en gisteren tegen Real Madrid. Geen Champions League en geen Spaanse beker voor de Catalanen, terwijl in de competitie een wonder nodig lijkt om de achterstand van vier punten op koploper Atlético goed te maken.

De laatste keer dat Barcelona naast alle prijzen greep was in 2008, het laatste seizoen onder trainer Frank Rijkaard. De laatste keer dat Barça drie duels op rij verloor was zelfs in 2003. Die reeks kostte toenmalig coach Louis van Gaal zijn baan.

Adios Martino

Dat trainer Gerardo Martino na dit seizoen het veld zal moeten ruimen, wordt in Barcelona al niet meer gefluisterd, maar hard van de tribunes geschreeuwd. “Barcelona had gehoopt met het winnen van de beker wat lucht te krijgen”, meent Edwin Winkels. “Maar nu, met alleen nog vijf competitieduels te gaan, is het werkelijk tijd dat er iets verandert bij de club.”

Aan namen van nieuwe trainers is in de wandelgangen van Camp Nou geen gebrek. De laatste weken worden de oud-spelers Luis Enrique en Michael Laudrup veel genoemd en ook de naam van Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp is opgedoken, in combinatie met middenvelder Marco Reus. Over Frank de Boer, in Nederland veel genoemd, of Ronald Koeman wordt in Barcelona totaal niet gesproken, aldus Winkels.

Mysterie rond Messi

En dan is er nog het mysterie rond Lionel Messi. Winkels: “Messi is de thermometer van Barcelona, maar bij de twee belangrijkste wedstrijden hebben we hem afgelopen week helemaal niet gezien. Hij loopt erbij alsof hij ergens anders is.” Critici vragen zich zelfs af of Messi zijn best wel doet.

Ook trainer Martino leek na de bekerfinale voorzichtig naar Messi te wijzen: “Dit team staat bekend om zijn doelpunten, maar de productie is plotseling stilgevallen. We hadden problemen met de eindpass en dat is ongewoon voor deze club, omdat normaal gesproken een van onze spelers voor de briljante opening of het doelpunt kan zorgen.”

Triest Barcelona

De Spaanse pers is intussen niet mals. “Real Madrid begraaft triest Barcelona”, kopte de Calataanse krant Sport. “De afgelopen week zal als een zwarte bladzijde de geschiedenis van Barcelona ingaan. Er is nog wel een kans in de Spaanse competitie, maar wie gelooft nog in dit team?”, fileert Sport.

“Het is de derde wedstrijd op rij dat Messi zijn niveau niet haalt en Barcelona verliest. Het is duidelijk dat als Messi niest, Barcelona verkouden is”, schrijft de Madrileense krantMarca die het – niet bijster origineel – over “het einde van een tijdperk” heeft. Ook al wint Barcelona door een wonder nog de Spaanse titel, dan nog moet de club zich volgensMarca afvragen of het roer niet moet worden omgegooid.

Nieuw bestuur?

Dat zal in ieder geval zonder nieuwe aankopen moeten gebeuren. Barcelona mag van de FIFA twee transferperiodes geen nieuwe spelers kopen omdat het de regels bij het aantrekken van minderjarige spelers heeft overtreden. “De wet van Murphy”, aldus Winkels. Barça is in beroep gegaan tegen de straf.

Winkels sluit ook niet uit dat Barcelona het nieuwe seizoen ingaat met een nieuw bestuur. Voorzitter Josep Bartomeu zit er pas sinds januari (als opvolger van Sandro Rosell die aftrad vanwege de affaire-Neymar). “Er is veel kritiek op het bestuur. Ze vergooien alles, wordt er gezegd, waaronder het prestige van de jeugdopleiding. Het is goed mogelijk dat er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.”

Er zal in ieder geval iets moeten gebeuren bij Barcelona, anders wordt het komende seizoen “als een zware tocht door de woestijn”, aldus Winkels.

nos.nl