QN Sport+ Television N.V.

‘Het vertrouwen van de coach waardeer ik vreselijk’

PARAMARIBO – “Het ging heel goed … vanaf het begin. Mijn teammates hebben me de vrijheid en opportunity gegeven om een beetje te doen wat ik weet dat ik kan. Daar ben ik heel erg blij om. En natuurlijk het vertrouwen van de coach. Dat waardeer ik ook vreselijk.” Woorden van Yamill Wip in gesprek met de Ware Tijd na zijn debuut zaterdag als profbasketballer.

De oud-speler van de Surinaamse clubs Yellow Birds en CLD liet een goede indruk achter in zijn eerste partij voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball bij de start van de Dutch Basketball League (DBL), de Nederlandse Eredivisie basketbal. In het wedstrijdverslag op de website van de club wordt Wip ook geprezen. “Yamill Wip zette zijn meer dan verdienstelijke debuut in de DBL kracht bij met tien punten waarvan twee (uit twee) rake driepunters”, staat er neergepend.

Wip klinkt voldaan tevens opgelucht. “It has been a long road to here om het even zo te zeggen. Na mijn collegecarrière nu eindelijk professioneel, eindelijk mijn eerste professionele wedstrijd. Maar ik ben blij dat het achter de rug is.”

Veel zenuwen had hij niet, vertelt hij. Dat heeft ook zijn reden. “Ik heb de afgelopen drie pre-seasonwedstrjden niet heel veel gespeeld. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik heel veel zou spelen, maar ik was gewoon ready ervoor en ja het is gewoon heel goed gegaan. Great team win. Let’s keep it going.”

Aan het begin heeft het er veel van dat zijn debuut in mineur kan eindigen. Hij begint op de bank en thuisclub Apollo Amsterdam sluit de eerste quarter met 19-16 af. “Het begin van de wedstrijd ging het erg slecht met het team; veel schoten gemist, heel veel turnovers.”

Bij de start van de tweede quarter mag Wip erin. Hij maakt zijn eerste punten als profbasketballer met 8:26 in de tweede quarter door een three-pointer raak te schieten en de stand in evenwicht te brengen: 19-19. Later met 3:24 op de klok scoort hij nog een driepunter: 32-26. Wip maakt vervolgens twee van zijn drie veldbaskets. Verder heeft hij één block, pakt hij twee defensive rebounds en heeft hij één turnover en één persoonlijke fout.

Het verdienstelijke debuut is geen reden voor Wip om naast zijn schoenen te gaan lopen. “Ik moet gewoon blijven trainen en ervoor zorgen dat ik de meeste uren maak.” Zijn devies daarbij is: “Hard works beats talent at the end of the day“. “Dus het komt goed.”

De afgelopen drie jaar zat Wip na zijn vertrek uit Suriname in de Verenigde Staten bij Lee College Runnin’ Rebels. Vervolgens voegde hij zich in Nederland bij zijn moeder en jongere broer Gianni. Op 22 augustus werd bekend dat hij een contract voor één seizoen had getekend bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

Het is een lange weg geweest, erkent Wip. Covid-19 zorgde daarbij voor een extra uitdaging. “Omdat zoveel dingen heel moeilijk zijn gegaan, probeerde ik vooral met corona – heel veel in contac­t te blijven met familiar faces, vooral Surinamers.”

Hij was daarom heel veel met zijn ex-Yellow Birds-coach Donneghy Simson, die er nu verblijft en Charlon Kloof, die in Nederland revalideerde na een medische ingreep. “De afgelopen drie, vier maanden heb ik heel veel getraind met hen. Zij hebben me ook een beetje ready gemaakt voor dit moment”, zwaait hij hen lof toe.

Wip zegt dat hij vooral “heel veel rust” uit het samenzijn met het duo heeft kunnen halen. “Alles hier was natuurlijk nieuw, dit was een heel nieuwe stap. Ik was heel blij dat ik familiar faces had om op terug te vallen.”

Bij zijn eerste partij in de Apollohal stond hij tegenover een ander bekend gezicht, te weten de Surinamer Sergio ‘Mongo’ de Randamie (13 punten, één rebound, twee assists en twee steals), die dit seizoen terug is gekeerd bij Amsterdam. “Ik vond het leuk om tegen Sergio te spelen. Het is altijd leuk om tegen andere Surinamers op het veld te spelen.”

Maar de aanwezigheid van De Randamie hielp hem ook kalm te blijven. “Toen ik Sergio op het veld zag, kon ik een beetje tot rust komen. Ik kon tegen mezelf zeggen: ‘I’ve done this before and I’m here for a reason‘.”

Dwtonline.com