QN Sport+ Television N.V.

Hockeysters na thriller in finale

Dankzij een heldenrol van Joyce Sombroek hebben de Nederlandse hockeysters zich ternauwernood geplaatst voor de olympische finale. De ijzersterke keepster hield Oranje in de shoot-outs meerdere malen overeind, waarna Ellen Hoog de beslissende shoot-out verzilverde.

In het Olympic Hockey Centre tekende zich aanvankelijk een slecht scenario af. In de elfde minuut kwam een Duits doelpunt via een strafcorner enigszins uit de lucht vallen. De goal kwam op naam van Lisa Schutze. Een ongewenste situatie. De stugge oosterburen staan immers bekend om het ijzersterk verdedigen van een voorsprong.

Specialiteit

Nederland kan echter bouwen op Maartje Paumen. De 30-jarige geboren Limburgse zette voor rust de gelijkmaker op het scorebord. Dat deed zij vanuit haar specialiteit, een strafcorner. Het betekende doelpunt nummer 194 (!) uit haar loopbaan.

In het laatste kwart opende Oranje vervolgens vol de aanval op het vijandelijke doel. Dankzij twee tijdstraffen aan Duitse zijde ontstond er zelfs een tijdelijke overtalsituatie in het voordeel van de ploeg van bondscoach Alyson Annan; 11 tegen 9 speelsters. Oranje kreeg kans op kans, maar scoorde niet. Ook het vizier van Lidewij Welten stond in de laatste minuut net niet scherp genoeg.

Zinderend

Shoot-outs moesten de beslissing brengen, net als vier jaar geleden in Londen. Oranje stapte destijds ten koste van Nieuw-Zeeland via shoot-outs de eindstrijd binnen dankzij een laatste rake bal van Ellen Hoog.

Onder zware omstandigheden – het kwik liep op tot boven de dertig graden – ontsnapte Nederland dit keer in Rio de Janeiro dankzij een koelbloedige Sombroek. Eerst kwam Oranje zelfs met 0-2 achter. De Duitsers vonden daarna telkens Sombroek op hun weg. Het eerste ‘matchpoint’ was echter toch voor de Duitsers. Weer was het Sombroek die niet bezweek onder de enorme druk.

Twijfels

In de herkansingen nam Hoog vervolgens revanche voor haar gemiste shoot-out in de eerste serie. Net als vier jaar geleden schoot de 30-jarige middenvelster zo de beslissende bal binnen. Een miraculeuze ontsnapping. “Niet normaal. Ik had wel een beetje twijfels, want ik had de eerste natuurlijk gemist. Al dacht ik wel; ik ga hem nu gewoon maken”, zei Hoog na afloop.

Sombroek werd door haar teamgenoten besprongen. “Heerlijk dit. Echt een topgevoel. Nu ben ik wel echt gesloopt. Maar we moeten snel weer herstellen en op naar de finale”, keek de succesvolle sluitpost snel weer vooruit.

Op naar goud

In de finale wacht de winnaar van de andere halve finale tussen Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Voor de Oranje-hockeysters lonkt een derde opeenvolgende olympische titel.  Van de huidige succesploeg waren Paumen, Welten, Hoog, Naomi van As en Eva de Goede er tijdens de Olympische Spelen in 2008 en 2012 al bij.

Telesport