QN Sport+ Television N.V.

Honderdjarige breekt vijf wereldrecords in drie uur tijd

Vijf wereldrecords breken in drie uur tijd. De 100-jarige Don Pellmann presteerde het op de San Diego Senior Olympics, een sportevenement voor veteranen in de VS. Pellmann vestigde in zijn leeftijdscategorie 100+ wereldrecords op de 100 meter, het hoogspringen, kogelstoten, discuswerpen en verspringen. Alleen bij het polsstokspringen ging het jammerlijk fout.

Een blauw-wit short en een rood t-shirt, met daarop het opschrift ‘Donald Pellmann Established 1915 Milwaukee’: de 100-jarige veteraan trok meteen de aandacht, zondag op de San Diego Senior Olympics. Het sportevenement voor krasse knarren werd gehouden bij een temperatuur van 37 graden celsius, maar dat leek Pellmann niet te deren.

De dag begon voor hem nog slecht, want bij het polsstokspringen faalde Pellmann op de aanvangshoogte van bijna een meter. Tot zijn eigen afgrijzen ging de lat er drie keer af. ,,Ik dacht dat ik beter in vorm was”, treurde hij.

Gloriemomenten
Na de afknapper in het polsstokspringen volgden echter vijf gloriemomenten voor de eeuwling. In het verspringen hield hij het bij één sprong, goed voor een afstand van 1.77 meter. ,,Om energie te sparen”, stelde hij. Daarna stond de 100 meter op het programma, de hoofddoelstelling van de dag. Pellmann had namelijk zijn zinnen gezet op het wereldrecord van de Japanner Miyazaki, die in 2010 in zijn leeftijdscategorie tot een tijd van 29.83 kwam. ,,Op de training deed ik het in 26 seconden”, zei Pellmann vooraf vol vertrouwen. ,,Het wereldrecord moet dus lukken.” En zo geschiedde: 26.99 flikkerde er op het scorebord bij het overschrijden van de finish. Grappig beeld overigens vóór de start: terwijl zijn concurrenten knielden in de startblokken, bleef Pellmann gewoon rechtop staan, de handen op zijn knieën.

Eenvoudiger
Opdracht volbracht op de 100 meter, maar nog had Pellmann er niet genoeg van. In het kogelstoten kwam hij bij zijn eerste poging tot 6.57 meter, alweer goed voor een wereldrecord. Daarna stond het hoogspringen op het menu, en daar was de opdracht iets eenvoudiger. In de leeftijdscategorie van Pellmann was immers nog geen enkele officiële sprong geregistreerd. Bij zijn eerste poging ging hij over een hoogte van 74 centimeter. Voor 91 centimeter had hij twee pogingen nodig. ,,Als ik dié hoogte niet had gehaald, vond ik niet dat mijn prestatie als wereldrecord mocht worden erkend”, aldus Pellmann. De 100-jarige sloot vervolgens zijn gloriedag in stijl af met een worp van 14.85 meter in het discuswerpen. ,,En nu is het is genoeg geweest”, hijgde hij na in de netten van de discuskooi.

Door: AD.nl