QN Sport+ Television N.V.

Installateur: Dak AZ-stadion niet berekend op zonnepanelen

De constructie van het AZ-stadion was niet berekend op zonnepanelen. Het zijn de woorden van Anna Lambrechts, commercieel directeur van het Amstelveense Sunprojects, het bedrijf dat in 2015 zo’n 1700 panelen op het dak van het stadion installeerde.

Lambrechts deed haar uitspraken een aantal jaar geleden in een videorapportage die het bedrijf jarenlang als promotiemateriaal gebruikte. De film is na het instorten van het dak, afgelopen zaterdag, offline gehaald. De commercieel directeur gaf aan dat er voor het plaatsen van de zonnepanelen sprake was van een aantal uitdagingen. ,,Waaronder de constructie, die was uiteraard niet berekend op zonnepanelen. Maar samen met onze leveranciers hebben we hiervoor een oplossing bedacht en zijn de panelen alsnog op het dak geplaatst’’, aldus Lambrechts in de video.

Welke oplossing er is bedacht, is onduidelijk. Een woordvoerder van Sunprojects geeft aan in de loop van vandaag met een verklaring naar buiten te komen. Het bedrijf heeft eerder op zijn site een bericht geplaatst het dakincident in Alkmaar te betreuren. Sunprojects geeft aan de panelen in 2015 te hebben geïnstalleerd na een uitgebreid traject van voorbereidingen en onderzoek door de betrokken partijen.

Geen bouwvergunning

Chris de Wild, woordvoerder van de gemeente Alkmaar, zegt dat er vier jaar geleden aan AZ geen bouwvergunning is verleend voor het plaatsen van de 1700 zonnepanelen. De voetbalclub meldde eerder nog dat er wél een vergunning voor deze operatie was verstrekt. ,,Nee, dat hoefde simpelweg niet. Volgens het Bouwbesluit kunnen zonnepanelen zonder aangepaste bouwvergunning of inspectie worden geplaatst. Uit berekeningen van de constructeur bleek dat het dak de panelen kon dragen. Wij zijn indertijd goed op de hoogte gehouden van de plannen en de berekeningen, dat was voor de gemeente voldoende.’’

De Wild laat weten dat de gemeente met verbazing kennis heeft genomen van het Sunprojects-filmpje. ,,Tja, heel opvallend. Maar verder gaan we er niet op in en wachten we de onderzoeken af.’’

Berekeningen

AZ-woordvoerder Eelke Schulte Nordholt wil alleen kwijt dat de constructeur van het stadion, Ingenieursgroep Romkes BV, uitgebreide berekeningen heeft gedaan om te bepalen of het AZ-dak de zwaarte van de zonnepanelen kon dragen. ,,Daaruit bleek dat het kon.’’  Hij wil niet ingaan op de citaten van commercieel directeur Lambrechts en waarom AZ eerder meldde dat er wel een bouwvergunning voor de panelen was afgegeven. ,,Wij richten ons op het voetbal en wachten de resultaten van de onderzoeken af.’’ Bij Romkes BV is niemand bereikbaar voor een toelichting.

Bron: ad.nl