QN Sport+ Television N.V.

Inter Moengotapoe-coach loopt niet warm van testwedstrijden

PARAMARIBO – Voorzitter John Krishnadath van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft in een brief aan voorzitters van clubs van de eerste en tweede divisie geïnformeerd naar hun belangstelling voor het spelen van testwedstrijden in de tweede en derde week van december zonder publiek. De sluitingsdatum voor deelname was eerder deze week.

In een periode van drie achtereenvolgende dagen wil het bestuur in het Franklin Essed Stadion zes teams in actie brengen met een frequentie van twee wedstrijden per dag. De bedoeling van de testwedstrijden is om na te gaan of de SVB de druk en discipline aankan om wedstrijden af te handelen in één of twee stadions. Verder is het van belang de discipline te testen van spelers en scheidsrechters. Met deze testfase en een gunstige evaluatie door het Outbreak Management Control Team, hoopt de bond dat een verdergaande versoepeling van contactsporters wordt goedgekeurd.

Jozef Joekoe, trainer-coach van regerend kampioen Inter Moengotapoe, heeft een uitgesproken mening. “We hebben een rustperiode gekend van zes tot zeven maanden. En nu kom je me vragen binnen enkele weken een toernooi te spelen. Verantwoordelijk als ik ben, kan ik er niet aan meewerken”, zegt hij tegen de Ware Tijd. Volgens de coach heeft hij zes tot acht weken nodig om een wedstrijd te spelen.

Daarnaast speelt ook het financiële aspect een rol. “Inter is een grote organisatie en er zijn kosten aan verbonden. Wat doe je met spelers die zeggen dat ze geen schoen hebben? Je bent verplicht de schoenen te kopen. De hele entourage er om heen kost geld. De vergoeding aan spelers moet geregeld worden. Dan heb je nog de kosten van levensonderhoud en aanschaf sportmateriaal. Vele clubs kunnen dat niet opbrengen”, vindt hij.

Joekoe is er voorstander van dat er een grondige evaluatie wordt gemaakt van het doorstartpunt. “Bij de training zijn er doelstellingen. Wat men nu wil doen is niet handelen in overeenstemming met de doelstelling. Wat is de oplossing? Zeker geen drie weken voorbereiding op testwedstrijden.”

De coach vindt dat bij de oplossing van het vraagstuk van starten van wedstrijden een “beter en verantwoord besluit” is vereist. Besturen, sponsoren, trainers, spelers, scheidsrechters en andere actoren zouden de koppen bij elkaar moeten steken om tot “evenwichtige besluitvorming” te komen. “Misschien is een congres hiervoor nodig. Ik ben van mening dat wij ergens moeten beginnen, maar laten wij dat op een verantwoorde wijze doen”, benadrukt Joekoe.

In de brief suggereert Krishnadath dat er rekening mee wordt gehouden dat het Outbreak Managment Control Team kan besluiten dat de versoepeling van de maatregelen in december ingaat en de beperking voor contractsporten wordt opgeheven. Echter, ook de mogelijkheid van een tweede Covid-19-wave eind januari wordt aangehaald, waarbij de overheid kan besluiten contactsporten opnieuw te verbieden. “De SVB wil toestemming verkrijgen om, ook indien er zich een tweede golf voordoet, zijn competitiewedstrijden in 2021 te spelen onder voorwaarde dat alle wedstrijden gespeeld worden in het Essed Stadion.”

Volgens de SVB-voorman biedt dat stadion voorlopig de beste mogelijkheden en garantie om de diverse Covid-19-protocollen toe te passen, die in het buitenland worden gebruikt. Met de deelnemende clubs zullen verder afspraken worden gemaakt over met name te volgen Covid-19-protocollen, specifieke speeldata, stadion- en andere protocollen.

Dwtonline.com