QN Sport+ Television N.V.

IOC belt opnieuw met Peng Shuai: ’Afspraak gemaakt voor ontmoeting in januari’

Er is opnieuw contact geweest tussen vertegenwoordigers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Peng Shuai, de Chinese tennisster die eerder voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik beschuldigde en daarna enige tijd spoorloos was. Eerder had IOC-voorzitter Thomas Bach al contact met Peng en publiceerden Chinese staatsmedia foto’s van haar. Er blijven zorgen over haar welzijn en veiligheid.

„Wij hebben haar brede steun aangeboden, zullen regelmatig contact met haar houden en hebben al een afspraak gemaakt voor een persoonlijke ontmoeting in januari”, meldde het IOC donderdag.

Peng uitte haar beschuldiging begin november op het Chinese sociale medium Weibo. Het bericht werd snel verwijderd en van de tennisster werd weken niets vernomen. Tal van instanties, van tennisbond WTA tot het Witte Huis, voerden de druk op de Chinese autoriteiten op om aan te tonen dat Peng veilig is. WTA-baas Steve Simon had mailcontact, maar is er van overtuigd dat de antwoorden „duidelijk beïnvloed waren” door anderen. De WTA besloot daarop tennistoernooien in China te schrappen.

Het IOC stelt dat er „verschillende manieren” zijn om Peng te helpen en hoopt met „stille diplomatie” iets te bereiken. „Op basis van ervaringen van regeringen en andere organisaties is dat de meest veelbelovende manier om in dergelijke humanitaire aangelegenheden doeltreffend te werk te gaan”, aldus het IOC.

Op 21 november heeft Peng haar situatie toegelicht aan voorzitter Bach. „Ze leek daarbij veilig en wel en dat werd in het telefoongesprek van woensdag bevestigd.”

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zich ondertussen uit tegen de boycot van de WTA die, volgens de Chinezen, met de maatregel ten onrechte politiek bedrijft.

 

 

Bron:Telegraaf.nl