QN Sport+ Television N.V.

IOC dreigt olympische status boksen in te trekken

boksen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de mondiale boksbond AIBA donderdag een laatste waarschuwing gegeven. Als problemen op het gebied van bestuur, financiën en antidopingbeleid niet snel zijn opgelost, wordt de olympische status ingetrokken.

In dat geval wordt het boksen dus van het olympisch programma van Tokio 2020 geschrapt. Dat zou voor onder anderen de Nederlandse Nouchka Fontijn, die op de Spelen van 2016 zilver veroverde, een enorme domper zijn.

De AIBA kreeg in februari al een stevige waarschuwing van het IOC. In mei volgde een nieuwe berisping. Het IOC is nu echter nog steeds zeer ontevreden over de huidige stand van zaken bij de bond.

In november vorig jaar stapte voorzitter Wu Ching-kuo onder grote druk op. Interim-voorzitter Franco Falcinelli uit Italië legde eind januari zijn functie neer. Zakenman Gafoer Rahimov uit Oezbekistan moet de AIBA nu redden, maar hij heeft internationaal een slechte reputatie.

Na de presidentsverkiezing tijdens het AIBA-congres begin november in Moskou velt het IOC een definitief oordeel over de olympische status van het boksen.