QN Sport+ Television N.V.

IOC pakt Poetin hoogste olympische onderscheiding af, taekwondobond zijn zwarte band

Het Internationaal Olympisch Comité ontneemt de Russische president Vladimir Poetin de olympische onderscheiding die hij in 2001 kreeg toegekend.

Het gaat om de Olympic Order, een bijzondere prijs die het IOC uitreikt aan mensen als waardering voor hun verdiensten aan de sport. Poetin kreeg destijds de Gold Olympic Order, de hoogste onderscheiding die de olympische beweging kent.

Het is een van de maatregelen die het IOC heeft genomen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Het bestuur van het IOC riep maandag alle internationale sportbonden op om Russische en Wit-Russische sporters niet meer te laten deelnemen aan internationale wedstrijden en toernooien.

 

Niet alleen Poetin raakt zijn Olympic Order kwijt vanwege „de zeer ernstige schendingen van het olympisch bestand en handvest door de Russische regering.” Het geldt ook voor de Russische vice-premier Dmitri Tsjernisjenko en plaatsvervangend stafchef Dmitri Kozak, van wie de Gold Olympic Order die ze in 2014 kregen, wordt afgepakt.

Taekwondobond neemt president Poetin zwarte band af

De Russische president Vladimir Poetin raakt steeds meer sportonderscheidingen kwijt. Nadat het Internationaal Olympisch Comité hem maandag al de zeer prestigieuze Gold Olympic Order ontnam, volgde de mondiale taekwondobond met de mededeling dat Poetin niet langer in het bezit is van de zwarte band.

 

De Russische regeringsleider kreeg de negende dan, de hoogste graad in de oosterse vechtsport, in 2013 bij een bezoek aan Seoul in Zuid-Korea, waar het hoofdkwartier van de teakwondobond is gevestigd. “World Taekwondo veroordeelt krachtig de brute aanvallen op onschuldige levens in Oekraïne, die indruisen tegen onze visie: vrede is kostbaarder dan zegevieren”, meldde de bond in een verklaring.

De internationale judobond schorste Poetin zondag als erevoorzitter en ambassadeur. De Russische president is zelf een fervent judoka en heeft de zwarte band.

Telesport