QN Sport+ Television N.V.

IOC sluit Azie niet uit voor nieuwe Spelen

Aziatische steden maken ook in 2026 evenveel kans op het binnenhalen van de Olympische Spelen als steden uit andere continenten.

Ondanks dat Azië drie Spelen op rij organiseert: de komende Winterspelen in Pyeongchang, de Zomerspelen van 2020 in Tokio en de Winterspelen van 2022 in Peking.

“Het IOC sluit geen enkele stad uit. We zijn hier flexibel in”, zei vice-voorzitter Juan Antonio Samaranch jr. tijdens een sessie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in de Zuid-Koreaanse stad, waar vrijdag de Winterspelen beginnen.

Samaranch zei dat omdat de Japanse stad Sapporo zijn interesse kenbaar heeft gemaakt om de Winterspelen van 2026 te organiseren. ,,We willen de best mogelijke Spelen in de best mogelijke stad voor de beste atleten in de sport”, aldus de zoon van de gelijknamige oud-president van het IOC. Sapporo was in 1972 al eens gastheer van de Winterspelen.

De interesse om het grootste mondiale sportevenement te organiseren, is de afgelopen jaren fors afgenomen. Veel steden haakten af in het biedingsproces vanwege de hoge kosten. Voor de Zomerspelen van 2024 bleven alleen Parijs en Los Angeles over. Het IOC besloot de Franse hoofdstad het evenement in 2024 te gunnen en wees tegelijkertijd de Spelen van 2028 vast toe aan Los Angeles.

De Winterspelen van 2024 lijken weer wat meer in trek. Sion (Zwitserland) en Stockholm hebben al duidelijke belangstelling getoond en ook nog niet nader genoemde steden in Oostenrijk, de Verenigde Staten en Canada schijnen erover na te denken. “We zitten in de fase van dialoog. Elke stad die interesse heeft, kan met het IOC praten”, aldus Samaranch. Het IOC neemt volgend jaar een besluit over de toewijzing van de Winterspelen in 2026.

Telesport