QN Sport+ Television N.V.

IOC-voorzitter Thomas Bach: ’Spelen kunnen land niet veranderen’

LAUSANNE – Volgens Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, kan zijn organisatie een politiek systeem in een land niet veranderen. Bach zei dat in aanloop naar een IOC-congres, dat dinsdag is begonnen, en nog voor de Verenigde Staten een diplomatieke boycot uitspraken over de Winterspelen van Peking. Die houdt in dat in februari geen Amerikaanse overheidsfunctionarissen naar China zullen afreizen vanwege mensenrechtenkwesties.

„De Olympische Spelen kunnen geen problemen oplossen die generaties van politici ook niet hebben opgelost”, verklaarde Bach tegenover persbureau DPA. China wordt zwaar bekritiseerd, onder meer door mensenrechtenorganisaties vanwege de behandeling van de Oeigoerse islamitische minderheid en de repressie in Hongkong. Het IOC wordt nalatigheid verweten vanwege het zwijgen over die zaken en sowieso de keuze de Winterspelen in China te houden.

Kernwaarden

„Onze verantwoordelijkheid is dat de Spelen doorgaan in overeenstemming met onze ideeën en om sporters uit 206 landen, inclusief een team van vluchtelingen, samen te brengen”, aldus de Duitser, die zei dat bij de Spelen een aantal kernwaarden gelden. „Geen discriminatie, persvrijheid, open internet en vrijheid van meningsuiting voor de atleten. Maar het IOC heeft niet de macht en de middelen om politieke systemen te veranderen.”

Bach gaf wel aan dat bij de toekomstige toewijzing van Spelen zaken als mensenrechten nadrukkelijker worden meegenomen. Hij noemde de keuze voor het Australische Brisbane als locatie voor de Zomerspelen van 2032 als voorbeeld.

Bach zegt tennisster Peng ’in alle opzichten’ te helpen

Volgens Bach probeert zijn organisatie de Chinese tennisster Peng Shuai „in alle opzichten” te helpen. Bach reageert daarmee tegenover persbureau DPA op de kritiek die hij kreeg nadat het IOC twee keer contact had gehad met de tennisster die, nadat ze een hoge functionaris had beschuldigd van seksueel misbruik, enige tijd verdwenen was.

Peng (35) sprak daarna twee keer met Bach, maar onder meer de organisatie Human Rights Watch en vrouwentennisbond WTA waren er niet van overtuigd dat het goed gaat met de tennisster. De voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel had in een boodschap op het sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli beschuldigd van van seksueel misbruik. Het bericht werd snel verwijderd, waarna Peng wekenlang spoorloos was. Uiteindelijk volgden er foto’s die moesten aantonen dat ze veilig en in goede gezondheid was en kort erop sprak ze met Bach.

„Ze gaf aan dankbaar te zijn dat we contact met haar hebben gezocht”, vertelde Bach. „Daarnaast zijn we in gesprek met een aantal Chinese sportorganisaties en andere instanties. En ik kan u verzekeren dat alle aspecten van deze zaak daarbij aan bod komen.”

Bach, die de werkwijze omschrijft als stille diplomatie, erkende dat de twee telefoongesprekken de zaak niet hebben opgelost. „We blijven contact houden en hebben haar gezegd in alle opzichten te helpen. Een ontmoeting met haar staat gepland voor januari.”

 

 

Bron:Telegraaf.nl