QN Sport+ Television N.V.

Isuzu Savanne rally 2018 uitgelopen tot sensationeel avontuur

De kick-off van de Isuzu Savanne Rally 2018 vond vrijdagavond al op zeer feestelijke wijze plaats en het vervolgtraject is eveneens zeer bijzonder geweest; Voordat de 1ste equippe op dag 1 de brug op kwam, gaf Fernandes Autohandel direkteur Maurice Brahim in een gesprek aan dat hij bijzonder trots is op het besluit de hoofdsponsor te worden van dit evenement en dat dit voor een flinke boost aan exposure zorgt. Verder geeft hij aan ook de volgende editie van de savanne rally hoofdsponsor te willen zijn en dat zo zal blijven zolang de situatie het toelaat. Tenslotte geeft hij aan dat hij hoopt dat net als de voorgaande 5 jaren het een Fernandes produkt wordt die de hoofdprijs pakt.

Equippe nummer 1 die de brug over ging was gelijk een ISUZU D-MAX bestuurd door John de Miranda en de navigatie vond plaats door Diego Chin A sen; het gaat in deze gelijk om 2 zeer ervaren mensen in de rally sport die vrijwel altijd een goede beurt maken. Los van dit koppel zijn er nog 11 andere equippes die de sponsoring van de Fernandes Autohandel genieten en 1 van deze werd bemand door Jane Harkisoen en Dave Boetius; Harkisoen maakte overigens de scherpe opmerking deel te nemen aan deze rally en het ook daadwerkelijk te winnen. Het was overigens de eerste keer dat Boetius en Harkisoen een team vormden.

Dag 1 kende een uitgestipppelde route waarbij er vanuit de start te Lelydorp richting Zanderij gereden werd. Om sowieso ook de vers geintroduceerde klasse (Proloog) aan het werk te zetten werden de deelnemers al vroeg aan het werk gezet en eventueel ook een ‘kisi’ op te lossen.

Op de luchthaven aangekomen was het de tijd voor een bakje soep, om vervolgens in de Hannover savanne weer actief te zijn. Van de Hannover savanne reed men door naar de Berlijn savanne en daarna ook nog de Matta savanne. De uitzetters Olly- en AW Brakke die vorig jaar als de grote winnaars uit de bus kwamen hadden naar zeggen van de meeste rijders een goede uitzet job gedaan; menig rijder gaf ook in gesprek met QN – Sports aan dat ze meerdere malen misleid werden door de verschillende kisi’s die er lagen op de uitgestippelde route.

Heel de nacht door werd het rally avontuur voortgezet om na een korte SOL tank – stop een begin te maken aan dag 2.

Dag 2 geldt vaak als te zijn een van de meest vermoeiende dagen in de jungle, omdat er de nacht daarvoor volop gereden is; het is tevens de dag waarop de concentratie bij vele deelnemers wat begint af te nemen en waarop eveneens de ervaren jongens brokken beginnen te maken. Na een broodje te hebben opgepikt bij de 1ste vaste tijds controle (VTC) werd de route weer vervolgd in de Matta savanne; het mulle zand zorgde in combinatie met de lichte regenval en het prachtige bos voor een prachtig spektakel. Een van de hoogtepunten op dag 2 was toen de equippes door de Mattakreek heen moesten om de weg te vervolgen; equippe na equippe snelde er doorheen, de een weer met wat meer flair dan de andere.

 

En toen kwam het; om de volgende vaste tijds controle (VTC) te bereiken voor een welverdiend bordje eten, moest men 5 a 6 meter breed kreekje over; nadat de eerste 4 auto’s bijna moeiteloos de eroverheen kwamen leek er geen vuiltje aan de lucht, maar bij de 5de equippe begonnen de problemen; vanaf dat moment moesten in totaal ongeveer 8 auto’s uit de kreek gesleept worden.

Na het eten werden nog enkele gebieden aangedaan waarna de rit richting Saraban begon voor de overnachting.

Het eerste gebied dat op dag 3 werd bezocht was de Bigi poika savanne; QN – Sports liet speciaal een helikopter overvliegen om een deel van de rally ook van bovenaf te nemen op de film. Overigens trad de hele camera crew op met zoveel mogelijk apparatuur zoals de drone en de go – pro.

Na Bigi poika en een stevige maaltijd bij de 2 voor de laatste VTC zijn de Coesewijne savanne en ook de Op savanne aangedaan, alvorens naar de finish werd gereden ( Fernandes Autohandel).

De uitslag vann de rally wordt dinsdagavond bekendgemaakt omstreeks 21.00 uur; de lokatie is de Fernandes Autohandel. Het geheel wordt live uitgezonden via kanaal 7.2.