QN Sport+ Television N.V.

Judoka Ezra Bouwerd behaalt eerste medaille voor Suriname

AREQUIPA — Judoka Ezra Bouwer heeft woensdag de eerste medaille voor Suriname veroverd tijdens deelname aan de Consudegames (Zuid-Amerikaanse schoolsportwedstrijden) in Arequipa, Peru. Bouwer veroverde in de -53 kg klasse met zeven deelnemers een bronzenplak. Hij startte zijn missie met een nederlaag tegen de latere kampioen Ernane Ferreira Neves da Silva. De Braziliaan wondoormiddel van een ippon.

Bouwer herstelde zich en versloeg de Chileen Ian Lianquinao, die wegens drie shido’s (strafpunt red..) werd gediskwalificeerd. De Surinamer was wel de bovenliggende partij. In de strijd om het brons had Bouwer veel moeite met Iziah White uit Bonaire. De eilander bleek fysiek sterk en nam een 1-0 voorsprong. Na twee shido’s tegen zich te hebben gehad leek Bouwer het brons mis te zullen lopen. De Surinaamse judoka verraste zijn tegenstander halverwege de strijd echter met een ippon en maakte het karwei af.

Volgens Bouwer had het beter gekund, maar hij was content met zijn prestatie aangezien het zijn eerste grote toernooi betrof. “Mijn tegenstanders waren best sterk, maar ik ben blij dat ik toch een prijsje heb kunnen winnen.” Zijn nederlaag in de eerste wedstrijd demotiveerde hem niet. “Het is voor mij nooit het einde. Ik let altijd op mijn verbeterpunten en pik mezelf op en ga verder.”

Atletiek

Bij de overige onderdelen staat Suriname nog steeds droog. Atleet Charisse Dikmoet die op het onderdeel Pentathlon tot dinsdag na drie onderdelen nog op de vierde plek stond eindigde woensdag uiteindelijk overall als zesde met 3702 punten op dit vijfkamp. Landgenoot Ilaisah Sinnebad finishte met 3152 punten als voorlaatste op de tiende plaats.

Chivanilio Amani haalde ondanks een personalbest van 39.67 meters op het onderdeel speerwerpen de finales niet.

Chenelva Winamba wist zich op het onderdeel 150 m sprint als achtste tevens laatste voor de finale te plaatsen met een tijd van 19.54. Haar inschrijftijd was 20.47.

Serafija Pinas eindigde bij kogelstoten in de finale als achtste uit een deelnemersveld van twaalf met een gooi van 9.95 meters. Een personal best.

Diejenn Aboikonie eindigde bij hoogspringen uit een deelnemersveld van negen als zevende met een sprong van 1.45 meters.

Special Olympians waren woensdag vrij.

Zwemmen

De zwemselectie wist ook op de tweede dag geen finaleplaatsen te halen. Djamiro Vismale wist op de vijftig meter vlinder zijn  record te verbeteren door een tijd van 31.69 te registreren. Overall eindigde hij als vijftiende. Volgens coach Given Pinas liep het stukken beter met de zwemmers woensdag in tegenstelling tot dinsdag. “Het water was iets warmer, maar nog steeds koud.”Caithlin Siljani werd vanwege veiligheids en gezondheidsredenen van de 200 m list gescrapt. Keyel Benschop deed niet meer mee op de honderd meter vrij, omdat hij kort daarvoor de vijftig meter vrij had gezwommen en niet op tijd op adem kon komen. Cheverny Karwafodi sukkelde wederom met haar ademhaling na de honderd meter vrijeslag en had medische assistentie nodig om weer bij te komen.

Schaken

De schakers werkten twee wedstrijden af, waarvan één gelijkspel 2-2 tegen Columbia en een verliespartij 1-3 aan de hand van Peru. Suriname staat momenteel van de tien landen op de zevende plaats met vijf punten uit vijf gespeelde wedstrijden. Coach Rosangela Dos Ramos geeft aan dat de kans voor een top drie plaats nu eeen bekeken zaak is. “We maken echter wel op bord 1 kans op een individuele bordprijs voor Imaan Kalidjo” zegt ze. Dat als de telg bij de laatste drie wedstrijden geen enkele partij verliest. Dos Ramos is niet geheel tevreden omdat ze van mening is dat haar pupillen bij heel wat wedstrijden punten hebben laten liggen. “Overall hebben onze spelers wel goed gespeeld, maar het afmaken was soms een problem.”

Basketbal

Bij basketbal gingen het jongens –en meisjesteam wederom onderuit. Paraguay was bij beide categorieën de boosdoener. De jongens gingen eerst met 69-46 ten onder, waarna de meisjes ruim met 69-28 verloren.

Zaalvoetbal

De zaalvoetbalselectie sloot het evenement af tegen favoriet Brazilië en verloor met 4-0 na een rustscore van 1-0. Het nationaal team speelde evenals de vorige partij tegen Peru een sterke wedstrijd tegen de Brazilianen. “Onze grootste tekortkoming is dat wij vier handelingen nodig hebben om te passen, terwijl andere landen en zelf bij de dames slechts twee handelingen nodig hebben” hekelde coach Prishadpoetra Parmessar zich. Naar zijn zeggen is dit de reden waarom Suriname op dit niveau moeilijk tot scoren komt. “Wij moeten dus gewoon anders gaan opleiden.”

Tafeltennis

Bij het onderdeel tafeltennis werden er vandaag dubbelwedstrijden afgewerlt. Suriname verloor haar eerste wedstrijd met 0-3 van Chili, maar herstelde goed tegen Uruguay en won die partij met 3-2. Het nationaal team bestaande uit Kunsh Moolchandani en Shariq Bipat verloor tenslotte de laatste partij met 0-3 van het gastland. Volgens coach Mitchel Tamrin kon het beter bij dit onderdeel. Hij meende dat de spelers vaak genoeg nog in elkaars weg kwamen, waardoor fouten werden gemaakt. De oefenmeester hoopt dat er tijdens de individuele wedstrijden een kans bestaat voor een plek in de knockoutronde, “maar dat zal echt een battle worden” erkent hij.

Volleybal

Tenslotte gingen zowel de meisjesn als jongensvolleybalselectie ten onder tegen respectievelijk Brazilië (0-3) en Paraguay (1-3). De meisjes waren duidelijk een maatje kleiner dan de Brazilianen die zonder veel moeite met de setstanden 25-6, 25-9 en 25-4 zegevierden. Het jongensteam bood goed tegenstand tegen Paraguay en dwong de winnaar in de eerste set tot het uiterste; 28-26. Suriname herstelde zich hierna en won set twee met 25-23. Paraguay hield het hoofd koel en won de overige twee sets met 25-22 en 25-17.-.

Bron: Marciano Millerson (VSJS)