QN Sport+ Television N.V.

Kämna soleert naar winst in zware zestiende etappe Tour de France

Lennard Kämna heeft de zestiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De 24-jarige Duitser reed op de voorlaatste beklimming weg van zijn medevluchters Richard Carapaz en Sébastian Reichenbach en soleerde vervolgens naar de winst in Villard-de-Lans.

In de dertiende etappe was Kämna ook al dicht bij ritwinst, maar toen moest hij zijn meerdere erkennen in medevluchter Daniel Martínez. Het is voor de Duitser, die bezig is aan zijn tweede Ronde van Frankrijk, de eerste etappeoverwinning in een grote ronde. Vorig jaar werd Kämna eenmaal vierde in een etappe en eindigde hij als veertigste in het algemeen klassement.

“Ik ben dit jaar enorm gegroeid en ik voel me gezegend dat ik vandaag win”, zei Kämna direct na de finish. “Toen ik Carapaz zag wegzakken, dacht ik: nu moet je gaan. Ik ben volle bak gaan rijden tot de meet. Deze dag kan niet meer stuk voor mij.”

Bernal zakt verder weg

In de groep met favorieten moest Egan Bernal opnieuw lossen. Hij moest op de Montée de St-Nizier-du-Moucherotte het peloton laten gaan. De regerend Tourwinnaar verloor in de etappe naar de Grand Colombier ook al meer dan zeven minuten en duikelde uit de toptien van het algemeen klassement.

In de strijd om de gele trui probeerde Tadej Pogacar nog wat seconden te pakken op de slotklim, maar leider in het algemeen klassement Primoz Roglic had weinig moeite zijn jonge landgenoot te volgen. Nummer vier van het klassement, Miguel Ángel López, wist in de laatste meters nog wel een klein gat te slaan en kwam als eerste van de groep favorieten over de streep.

Algemeen klassement na etappe 16.

Het peloton, met nog 156 renners, werd weer op weg gevlagd door Christian Prudhomme. De Tourbaas testte op de eerste rustdag van deze Ronde van Frankrijk positief op corona, maar mocht na een week quarantaine en twee negatieve testen zich weer in de Tourkaravaan begeven.

De coronatests op de tweede rustdag waren allemaal negatief. In totaal werden 785 mensen getest en geen van hen bleek het virus te hebben. Het was de vierde keer dat de complete bubbel getest werd.

De weg liep meteen vanuit de start omhoog en Dylan van Baarle had wel zin in een dag in de kopgroep. De Nederlander van Ineos demarreerde en kreeg onder anderen Deens kampioen Kasper Asgreen en Tiesj Benoot mee. Er vormde zich een kopgroep van 35 man, maar die kreeg geen ruimte van het peloton en werd snel weer ingelopen.

De vijftien renners die vervolgens probeerden te ontsnappen, kregen wel de zegen van het peloton. Onder anderen Carapaz, de Giro-winnaar van 2019, Kämna, Reichenbach, Warren Barguil, Matteo Trentin en Nicolas Roche zaten in de vlucht van de dag. Casper Pedersen, Tiesj Benoot en Pierre Rolland gingen succesvol in de tegenaanval en sloten aan bij de kopgroep.

Pierre Rolland op jacht naar bergpunten.

Rolland had zijn zinnen gezet op de bolletjestrui, die tot vandaag om de schouders zat van zijn landgenoot Benoît Cosnefroy, en pakte de volle buit op de Col de Porte en de Côte de Revel. De 33-jarige Fransman heeft nu evenveel punten als zijn landgenoot en staat daarmee tweede in het bergklassement.

Het bergklassement na de zestiende etappe.

Julian Alaphilippe, de winnaar van de tweede etappe, ging samen met Romain Sicard, Mikel Nieve, Simon Geschke, Pavel Sivakov en Neilson Powless ook nog op jacht naar de koplopers. Het duurde even, maar die poging slaagde op 73 kilometer voor de finish alsnog, waardoor de kopgroep uitgroeide tot 23 renners.

Alaphilippe ontploft

Reichenbach, Alaphilippe, Kämna en Sivakov bleken de sterkste renners van de kopgroep en bleven met zijn vijven over. Een van de favorieten voor de ritwinst vandaag, Alaphilippe, moest het pareren van een aanval van Carapaz bekopen en verloor de aansluiting bij de andere drie.

Kämna ging er vlak voor de top van de berg van de eerste categorie vandoor. Carapaz en Reichenbach konden de jonge Duitser niet meer volgen.

Jérôme Cousin redde het niet om op tijd binnen te komen vandaag. De Fransman, die al laatste stond in het klassement, kwam buiten de tijdslimiet boven. Hij zal morgen dus niet meer aan de start staan.

 

 

Bron: NOS.nl