QN Sport+ Television N.V.

Klare taal UEFA: ’Verklaren oorlog aan racisten’

Bij de Europese voetbalbond UEFA zijn ze helemaal klaar met racisme in het voetbal, zeker nadat het maandagavond op de tribunes in Sofia bij Bulgarije-Engeland (0-6) weer helemaal misging. De ploeg van bondscoach Southgate kreeg meermaals te maken met oerwoudgeluiden. „We gaan de oorlog verklaren aan de racisten”, laat UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin weten.

„De UEFA doet er werkelijk alles aan om deze ziekte uit het voetbal te mijden”, aldus Ceferin via een statement op de website van de bond. De daders kunnen ’een van de zwaarst mogelijke straffen tegemoet zien’, is de klare boodschap.

Het is niet voor het eerst dat Bulgarije in opspraak is gekomen rondom racisme. Bondscoach Krasimir Balakov beweerde na de wedstrijd ’niets gehoord te hebben’, ondanks dat het duel tot twee keer toe werd stilgelegd. „Het is een heel gevoelig onderwerp. Ik denk dat er niemand in Bulgarije is die achter racisme staat”, zei Balakov. „Maar tegelijkertijd is het heel vreemd hoe de voetbalwereld met dit onderwerp om gaat. Ik heb tijdens de wedstrijd echt helemaal niets gehoord.”

Ceferin lijkt daar doorheen te kijken. „De voetbalfamilie, van bestuurders tot aan de spelers, coaches en fans, moeten samenwerken met de overheid om de oorlog te verklaren aan de racisten en hun weerzinwekkende opvattingen. Voetbalbonden kunnen dit niet alleen oplossen. Alleen door samen te werken, kunnen we hierin vooruitgang boeken.”

 Telesport