QN Sport+ Television N.V.

Krishnadath gaat voor nog één zittingstermijn

PARAMARIBO – Het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gaat zich volgend jaar herkiesbaar stellen, zegt voorzitter John Krishnadath tegen de Ware Tijd. Hij geeft aan dat het huidige bestuur een missie is gestart en deze wil afronden. Alleen heeft het daar extra tijd voor nodig. De verkiezing moet in april 2021 worden gehouden.

“Wij hebben een aantal zaken af te ronden, die we al op rails hebben gezet”, geeft Krishnadath aan. Hij haalt daarbij de bouw en oplevering van een nieuw André Kamperveen Stadion aan, alsook het eindigen in de topvier van de Gold Cup 2021 en deelname aan het Wereldkampioenschap 2022 in Qatar. “Dit vereist dat we zowel nationaal als internationaal diverse inspanningen moeten leveren om voor de laatste twee genoemde punten de financiering rond te krijgen. We willen niet in alle technische en tactische opzichten voldoen, terwijl wij geen financiën hebben om dit alles waar te maken”, aldus de voorzitter.

Krishnadath zegt dat de andere dingen, die het bestuur voor de periode 2020-2023 “on track” heeft gezet, zoals de administratie, de ontwikkeling van jongens-, meisjes- en vrouwenvoetbal en de veranderde opzet bij het mannenvoetbal, door elk bestuur zonder problemen in uitvoering kunnen worden overgenomen. “Maar voor mij gelden deze drie genoemde zaken als motief om er nogmaals voor te gaan.”

Volgens Krishnadath heeft het bestuur in het haast afgelopen zittingsjaar een redelijke tot goede job gedaan. Hij geeft daarbij als voorbeeld aan dat de punten in het strategisch plan 2016-2019 voor een groot deel zijn verwezenlijkt. “Maar het kan altijd beter”, geeft hij eerlijk toe. Vanwege de Covid-19-uitbraak heeft het bestuur het afgelopen jaar weinig in de operationele sfeer gedaan. Er werd onder meer vergaderd en op papier uiteengezet wat er met de leden gepland en besproken was. Krishnadath denkt daarbij meer aan het plannen en uitwerken van de derde divisie, een professionele divisie ontwikkelen, verdere digitalisering van de financiële administratie, de afronding van het Franklin Essed Stadion en de rekrutering van profspelers ten behoeve van de nationale voetbalselectie van Suriname.

Het upgraden van het Franklin Essed Stadion naar internationale standaarden is bijna rond. Dinsdag vond de oplevering plaats van een kunstgrasmat die voldoet aan internationale standaarden. Rest nu alleen de verlichting en enkele randzaken. Na afronding voldoet het stadion, op het aantal zitplaatsen na, aan alle gestelde eisen van Wereldvoetbalbond (Fifa), waardoor Suriname zijn thuiswedstrijden in eigen land kan spelen. Het aanpakken van het Essed Stadion was belangrijk omdat de SVB bij het slopen van het André Kamperveen Stadion een goede back-up moet hebben. Het bestuur heeft daarom tijd noch moeite gespaard bij het upgraden van het Essed Stadion.

Volgens Krishnadath is daar een bedrag van ongeveer 2.225.000 Amerikaanse dollar mee gepaard gegaan. Daarbij is inbegrepen de aanleg van de kunstmat, bouw van een nieuwe tribune, bouw van kleedkamers voor spelers en wedstrijdofficials die voldoen aan alle internationale voorwaarden, verlichting, upgraden van de oude tribune, het scorebord, upgraden van het logeergebouw van het Emile de la Fuente Sportcomplex en een aantal ander zaken. Het stadion heeft een capaciteit van 4.500 zitplaatsen, drieduizend minder dan de eis van de Fida, maar de SVB-voorzitter hoopt niet dat de mondiale bond te moeilijk hierover zal doen.

Krishnadath is erg blij dat dit gedeelte is afgerond en kijkt reikhalzend uit naar de algehele oplevering. “De regen is een grote spelbreker geweest, anders hadden er nu al twee masten gestaan.” Hij is de mannen van het Nederlandse bedrijf Edelgras dankbaar dat zij, ondanks deze moeilijke periode, toch naar Suriname zijn afgereisd om de mat en alles daaromheen te plaatsen. De buitenlanders konden de dugouts vanwege enkele technische zaken nog niet plaatsen. Maar SVB-penningmeester Bidjaikoemar Mankoe gaf de zekerheid dat bij de oplevering van de verlichting de dugouts en alle andere aspecten in orde zullen zijn.

Het wachten is dan op inspectie van de Fifa. “Als het stadion goed wordt bevonden, krijgen wij een certificering voor drie jaar”, vertelt Krishnadath toe. Hij wijst er wel op dat de SVB daarvoor twintigduizend US dollar zal moeten betalen. Met deze mat beschikt Suriname over één die voldoet aan de eisen voor het spelen van internationale wedstrijden. Bij goed onderhoud gaat de mat zeker acht jaar mee. Edelgras heeft vijf mensen opgeleid, die ervoor moeten waken dat het speelveld zo zuinig mogelijk wordt gebruikt. Omer Cikrikcioglu van Edelgras benadrukte tijdens de rondleiding dat dit niet alleen de taak is van dit vijftal, maar van eenieder die gebruik zal maken van dit stadion.

Dwtonline.com