QN Sport+ Television N.V.

Kromo moet oppassen voor weegschaal

kromowidjojo

Of er alsjeblieft geen heisa kon worden gemaakt over haar gewicht. Het was een vriendelijk doch dringend verzoek van de zijde van Ranomi Kromowidjojo, nadat de olympisch kampioene op de 100 vrij een pijnlijke draai om de oren had gekregen van de Zweedse Sarah Sjöström.

 “Maar wanneer je, zoals ik, eerlijk naar jezelf bent, weet je waar het aan ligt als je in de spiegel kijkt’’, aldus Kromo.

Eet ze te veel of zwemt ze te weinig? Het was een vraag die in het bad dat vernoemd is naar haar vriend Pieter van den Hoogenband onbeantwoord bleef. Feit is dat Kromowidjojo met 53,69 gisteren ver onder de maat presteerde.

Kromowidjojo, die in Eindhoven geen bijster gemotiveerde indruk maakte, rekent er op dat alles op zijn pootjes terecht komt. Want ofschoon haar persoonlijke toptijd al twee jaar op 52,75 staat, was er in het kamp van de zwemster geen paniek. De oorzaak was bekend, zo klonk het geruststellend. “Ik raak niet zo gauw in paniek.’’

‘Ik ga niet op dieet’

“Ik voel me niet dik, maar ik voel me nou ook weer niet superslank.’’ Tijdens de Spelen van 2012 in Londen bedroeg haar vetpercentage 18, een aantal waar ze naar eigen zeggen ‘één of twee procentjes’ van verwijderd is. “Een aandachtspuntje’’, noemde ze dat. “Ik ga niet op dieet, want dat is niet goed. Maar ik moet wel bewuster bezig zijn met voeding. Gewoon iets minder koolhydraten eten. Zo moeilijk is het allemaal niet. En de komende weken geen paaseitjes eten, nee.’’

Christiaan Sloof

Hoeveel kilo’s ’Kromo’ moet kwijtspelen, bleef opnieuw een groot geheim. “Het zijn er in ieder geval minder dan vijf”, was het enige dat haar trainer Christiaan Sloof erover kwijt wilde. Op de suggestie dat het op z’n minst bevreemding wekt dat een drievoudig olympisch kampioene halverwege een seizoen moet afvallen, wilde de oefenmeester niet ingaan.

“Dat kun je raar vinden, maar het is nu eenmaal een gegeven. Voor mij is momenteel het belangrijkste dat het gaat gebeuren. Ze ligt momenteel te diep in het water en ondervindt daardoor meer weerstand dan normaal. Zodra ze fitter is, ligt ze weer hoger op het water.”

Kromowidjojo zei het niet met zoveel woorden, maar de EK van augustus prijken niet hoog op haar prioriteitenlijstje. “Mijn programma loopt van Olympische Spelen naar Olympische Spelen. En daarin is de EK slechts een tussenstation op weg naar Rio.’’

Telesport.nl