QN Sport+ Television N.V.

Kromowidjojo tweede op 50 vlinder, Nederlands record Toussaint op 100 rugslag

Ranomi Kromowidjojo is zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in het Russische Kazan als tweede geëindigd op de 50 meter vlinderslag. Femke Heemskerk werd tweede op de 200 vrij en Kira Toussaint won de 100 meter rugslag in een nieuw Nederlands record.

Kromowidjojo hoefde op de 50 vlinder alleen Sarah Sjöström voor zich te dulden. De Zweeds wereldrecordhouder dook als enige onder de 26 seconden (25,39) en was daarmee een stukje sneller dan Kromowidjojo (26,09).

Voor Kim Busch was er geen podiumplek weggelegd. De twintigjarige zwemmer tikte aan in 26,56 en moest zich tevredenstellen met de zesde plek.

Op de EK langebaan van vorige maand in het Schotse Glasgow greep de 27-jarige Kromowidjojo nog teleurstellend naast een medaille op de 50 meter vlinderslag. Dat nummer werd toen overtuigend gewonnen door Sjöström.

De Zweedse hield zaterdag in Kazan ook op de 200 meter vrij een Nederlandse van de zege af. Femke Heemskerk eindigde als tweede op die afstand met een tijd van 1.56,89. Sjöström was een kleine seconde sneller.

Toussaint scherpt eigen record aan op 100 meter rugslag

Kira Toussaint overtuigde door in een nieuw Nederlands record de 100 meter rugslag te winnen. Ze zwom een tijd van 59,80 en was daarmee aanzienlijk sneller dan de Hongaarse olympisch kampioen Katinka Hosszu: 1.00,77.

Het oude Nederlandse record stond ook op naam van Toussaint (59,81). Vrijdag maakte de 24-jarige Amstelveense al indruk door de 50 meter rugslag te winnen.

Jesse Puts en Kyle Stolk eindigden als vierde op respectievelijk de 50 meter rugslag en de 100 meter vrije slag.

De wedstrijden in Kazan vormen het begin van het wereldbekerseizoen. Later dit jaar staan er ook nog wedstrijden in Doha, Eindhoven, Boedapest, Peking, Tokio en Singapore op het programma.