QN Sport+ Television N.V.

Kuurne-winnaar Fabio Jakobsen denkt aan Oekraïne: ’Dat maakt me heel stil’

KUURNE – Fabio Jakobsen heeft Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. De Nederlander won nipt de massaspurt in de semiklassieker van Caleb Ewan. De Fransman Hugo Hofstetter werd derde.

De sprintkoning van Quick-Step blijft maar winnen in 2022. Ook in Kuurne-Brussel-Kuurne was hij simpelweg de rapste in de spurt. Vooraf was hij favoriet, maar dat hij het ook zo kon afmaken, getuigt van klasse. Het is de 30e dagzege voor Jakobsen in zijn carrière.

Onder andere ’Youtuber’ Bas Tietema kleurde de koers door met de lange ontsnapping mee te gaan. Tietema gold als groot wielertalent en maakte indruk bij de beloften, totdat een ernstige huidallergie een einde maakte aan zijn wielerambities.

Aan de boom schudden

Hij begon na het beëindigen van zijn carrière al snel met een eigen YouTube-kanaal, dat in de loop der tijd steeds populairder werd. Afgelopen najaar startte hij een traject om alsnog profwielrenner te worden.

Zijn poging strandde natuurlijk wel, toen de grote mannen aan de boom gingen schudden. Zoals Tom Pidcock, de Brit versnelde en kreeg Kasper Asgreen mee. Het zorgde uiteindelijk voor een kopgroep met klinkende namen: Benoot, Pidcock, Asgreen, Lampaert, Laporte en Trentin.

 

30 kilometer voor de meet werd het toch weer een hergroepering. Toch bleven een kilometer voor de meet drie man weg: Taco van der Hoorn, Christophe Laporte en Jhonatan Narváez. Het liep toch uit op een spurt en daar bleek Jakobsen de rapste.

Reactie Jakobsen

„Het was niet makkelijk, vanaf kilometer 100 is het nooit meer stilgevallen”, keek Jakobsen bij tv-zender Sporza terug op de koers. Hij had in de slotfase geen ploeggenoten meer om de sprint aan te trekken. „Ik moest iedereen gebruiken om dichterbij te komen. Uiteindelijk waren die drie jongens op kop mijn ’lead-out’. Ik dook achterop ze en moest het vol zien te houden tot de streep.”

Het peloton viel niet stil en zag steeds meer renners uit de kopgroep terugvallen. Maar Van der Hoorn, de Ecuadoraan Jhonatan Narváez en Laporte gaven zich pas met het finishdoek in zicht gewonnen. „Je moet altijd blijven sprinten voor de overwinning”, vertelde Jakobsen, die was blijven hopen op een massasprint. Het winnen van Milaan-Sanremo noemde de Heukelummer als een van zijn wensen voor de komende jaren. „Maar dan moet ik nog beter bergop gaan rijden en een koers van 300 kilometer aankunnen.”

Ook Jakobsen staat stil bij Oekraïne

Jakobsen had al het een en ander verteld over zijn winst in Kuurne-Brussel-Kuurne toen de wielrenner uit Heukelum voor de Belgische tv-zender Sporza de zege relativeerde. „Het is supermooi dat ik hier win. Maar als ik afstap denk ik meteen dat wij hier in Nederland en België allemaal vrij zijn en naar de koers kunnen gaan kijken, terwijl er in Oekraïne verschrikkelijke dingen gebeuren. Wat daar aan de hand is, maakt me heel stil. Mijn gedachten zijn bij die mensen”, vertelde de Nederlander van Quick-Step – Alpha Vinyl.

Zaterdag had Wout van Aert na zijn overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad vergelijkbare woorden gesproken. „Er is een oorlog veel dichterbij dan je zou willen. Het is waanzin dat dat nog kan”, zei de Belg van Jumbo-Visma, die eveneens zijn medeleven uitsprak aan alle betrokkenen.

Russische troepen zijn donderdag Oekraïne binnengevallen. Heel wat sporters hebben inmiddels hun afkeuring laten horen.

 

Deense renner Vingegaard wint wielerkoers Drôme Classic

De Deen Jonas Vingegaard heeft de Franse wielerkoers Drôme Classic gewonnen. De 25-jarige renner van Jumbo-Visma, vorig jaar tweede in de Tour de France, liet in de slotklim zijn medevluchter Juan Ayuso achter zich. De Spanjaard werd nog achterhaald door de Fransen Guillaume Martin en Benoît Cosnefroy, die de andere ereplaatsen verdeelden. Martin was de snelste van de twee.

Vingegaard begon dit weekeinde zijn seizoen. Zaterdag finishte hij als 33e in de Ardèche Classic, een koers die gewonnen werd door de Amerikaan Brandon McNulty. Voor de Deen was de winst in de Drôme Classic zijn zesde overwinning.

Valverde (41) wint nieuwe rittenkoers in Galicië

De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde is winnaar geworden van de Gran Camino, een nieuwe vierdaagse rittenkoers in het Spaanse Galicië. De slotetappe, een individuele tijdrit over ruim 15 kilometer, werd gewonnen door Mark Padoen van de ploeg Education First. Vorig jaar baarde de Oekraïner opzien door twee bergritten te winnen in het Critérium du Dauphiné, toen nog in dienst van Bahrain.

Valverde eindigde in de tijdrit, ook nog achter zijn landgenoot Jesús Herrada, als derde en stootte daarmee de Canadees Michael Woods (10e in de tijdrit) van de eerste plek. Voor de 41-jarige renner van Movistar betekende het zijn 133e overwinning sinds hij in 2002 professioneel wielrenner werd. Valverde heeft aangekondigd aan het einde van dit jaar zijn loopbaan te beëindigen. Hij won in de Gran Camino ook de derde etappe.

Telesport