QN Sport+ Television N.V.

Legende Jairzinho schat oranje niet hoog in

Volgens de Braziliaanse voetballegende Jairzinho mag Oranje weinig illusie koesteren op het komende WK in Brazilië. In het rijtje favorieten en kanshebbers noemt hij acht landen, maar de ploeg van bondscoach Louis van Gaal zit daar niet bij.

‘Brazilië wordt de te kloppen ploeg’, zegt de inmiddels 69-jarige ex-aanvaller. ‘Het klimaat, de voeding, de sfeer: we zijn het allemaal gewend. De steun van supporters is ook heel belangrijk voor het moreel van een ploeg. Dat hebben we duidelijk gemerkt op de Confederations Cup. We zullen wel rekening moeten houden met Argentinië’, meent Jairzinho.

In Europa ziet  Jairzinho drie grote kanshebbers. ‘Duitsland, Italië en Spanje zijn de belangrijkste kandidaten. Maar ook Frankrijk, België en Portugal kunnen zeker een resultaat neerzetten. Ze hebben hun lot allemaal zelf in handen.’

Jairzinho verwierf wereldfaam op het WK van 1970 in Mexico. Hij werd toen met zijn land wereldkampioen, aan de zijde van onder anderen Pelé, en scoorde in elk van de zes wedstrijden (zeven keer in totaal). Dat is een record dat vandaag nog steeds in de boeken staat.

‘Of ik mijn record kan vasthouden, hangt af van jongens als Messi, Neymar, Ronaldo en andere goaltjesdieven. Hoe dan ook staat vast dat wie in elk duel scoort, zijn ploeg bijna zeker naar de finale zal leiden.’

AD.nl