QN Sport+ Television N.V.

‘Lochte verzon verhaal over gewapende beroving’

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte, die tijdens de Spelen goud pakte op de 4×200 meter, heeft zijn verhaal over een gewapende roofoverval in Brazilië uit zijn duim gezogen. Dat heeft een anonieme Braziliaanse politiefunctionaris gemeld aan persbureau AP.

Lochte was samen met mede-Olympiërs Jack Conger, Gunnar Bentz en Jimmy Feigen gestopt bij een tankstation in de buitenwijk Bara da Tijuca. Een van de vier zwemmers probeerde daar de deur van een toilet te openen, maar daarbij brak de deurkruk. Kort daarop kwam een gewapende beveiliger naar hen toe, maar deze heeft, volgens de politiefunctionaris, nooit zijn wapen gericht op de zwemmers.

Na tussenkomst van de manager en een klant, die als tolk diende, zou zijn overeengekomen dat de Amerikanen een onbekend bedrag zouden betalen voor de gebroken deurkruk. Dat hebben ze gedaan, volgens de politiefunctionaris.

‘Getrokken wapens’

,,Ze trokken hun wapens”, beschreef Lochte eerder het volgens hem beangstigende moment, ”en ze riepen dat we op de grond moesten gaan liggen. Ik weigerde dat, want ik had niks verkeerd gedaan.”

Globo TV zond donderdag beelden uit gemaakt door bewakingscamera’s van het Shell-pompstation. De zwemmers zijn daarop te zien terwijl ze op de grond zitten met de armen omhoog. Een van hen, vermoedelijk Lochte, staat op om zijn beklag te doen bij de bewakers maar wordt door zijn maatjes terug getrokken. Ander videomateriaal toont dat de vier arriveren in een taxi en de aandacht trekken van de beveiligers wanneer ze een gangetje ingaan waar geen camera hangt. Het was een ‘verboden toegang’, aangegeven met een bordje, tot een toiletruimte die bestemd was voor het personeel.

Huiswaarts

Conger en Bentz, die vlak voor hun terugvlucht naar de Verenigde Staten van hun vliegtuig werden gehaald, zouden volgens de Braziliaanse politiebeambte hebben verklaard dat het verhaal over de beroving was verzonnen. Lochte kon eerder wel zonder problemen huiswaarts keren. Het Amerikaans olympisch comité (USOC) wilde geen commentaar geven.

De organisatie van de Spelen in Rio vergoelijkte de affaire. ,,Die jongens wilden lol hebben, na hun land zo goed mogelijk te hebben vertegenwoordigd”, zei woordvoerder Mario Andrada. ,,Ze hebben onder enorme druk moeten presteren. Laat ze dan even. Soms doe je iets dat je later betreurt. Ze hadden plezier, maakten een fout, het leven gaat door.”

Bron: ad.nl