QN Sport+ Television N.V.

Mbappé helpt Fransen langs angstgegner Denemarken en naar achtste finales

Frankrijk is na twee groepswedstrijden al verzekerd van de achtste finales op het WK in Qatar. Kylian Mbappé leidde de regerend wereldkampioen zaterdag met twee goals langs het taaie Denemarken.

Frankrijk bewaarde weinig positieve herinneringen aan de laatste ontmoetingen met Denemarken. De Denen waren in de afgelopen Nations League twee keer te sterk voor de regerend wereldkampioen. In Stadium 974 besloot de Deense bondscoach Kasper Hjulmand Kasper Dolberg aan de kant te houden na het gelijkspel tegen Tunesië en bracht onder anderen Andreas Cornelius in de ploeg. De spits van FC Kopenhagen scoorde in juni twee keer tijdens de gewonnen uitwedstrijd tegen Frankrijk in Parijs (1-2).

Discutabel moment
Cornelius kon de Fransen in Doha geen pijn doen en keerde na de eerste helft ook niet meer terug bij de Denen, hij maakte plaats voor Martin Braithwaite. Frankrijk domineerde voor rust en kreeg ook de nodige kansen. Kasper Schmeichel bracht stijlvol redding op een kopbal van Adrien Rabiot en keerde een schot van Antoine Griezmann. Mbappé had vlak voor rust op aangeven van Ousmane Dembélé het vizier niet op scherp staan en schoot in kansrijke positie hoog over.

Mbappé was eerder betrokken bij een discutabel moment waarbij Denemarken ontsnapte aan een rode kaart. Andreas Christensen bracht Mbappé bij een counter ten val en kreeg daarvoor slechts geel van scheidsrechter Szymon Marciniak. Mbappé leek alleen op Schmeichel af te kunnen sprinten, maar de Poolse arbiter hield waarschijnlijk rekening met de aanwezigheid van meer Deense verdedigers bij de tackle.

 

Deens verzet
Frankrijk had in de eerste helft dertien doelpogingen, maar kwam daarbij niet tot scoren. Geen enkel ander land overkwam dat eerder op een WK of EK. Na een kwartier in de tweede helft maakte Mbappé dan toch het verschil voor Les Bleus. Nadat Griezmann even daarvoor een grote kans om zeep hielp, vond Mbappé na een wat gelukkige combinatie met Olivier Giroud het net door Schmeichel met een intikker te passeren.

Frankrijk was tot de openingsgoal oppermachtig, maar liet zich al snel na de 1-0 verrassen bij een corner van Christian Eriksen: Joachim Andersen verlengde de bal tot bij Christensen, die hard raak kopte en zo Lloris kansloos liet. De Denen roken daarna bloed en via Jesper Lindström volgde al snel een grote kans op een tweede goal. Lloris bracht redding op het schot.

DTSNV

In de slotfase leek Frankrijk genoegen te nemen met een punt. Les Bleus waren via een omhaal van Rabiot dicht bij een tweede doelpunt, maar speelden de bal rustig rond na een onrustige fase waarvan Denemarken eerder profiteerde. Dat Frankrijk toch de zege opeiste was te danken aan Mbappé. Bij een indraaiende voorzet van Griezmann tikte de uitblinker aan Franse kant met zijn knie de bevrijdende 2-1 binnen. Voor Mbappé staat de teller na 61 interlands op 31 doelpunten. Frankrijk sluit de groepsfase volgende week woensdag af tegen Tunesië.

 vi.nl