QN Sport+ Television N.V.

Meer dan 1000 Russische atleten betrokken bij dopingschandaal

Meer dan 1000 Russische atleten uit meer dan 30 sporten die meededen aan de Olympische Zomer-, Winter-, en Paralympische Spelen haalden voordeel of wisten van het dopingprogramma van de Russische staat. Dat blijkt uit het tweede rapport dat onderzoeker Richard McLaren uitbrengt over doping.

McLaren onderzocht het dopingprogramma dat plaatsvond tussen 2011 en 2015. Namen worden niet genoemd in het onderzoeksrapport. Daarvoor verwijst de commissie naar het antidopingagentschap WADA, dat de dopinggevallen zal doorgeven aan de federaties.

McLaren noemt het dopingschandaal ‘een institutionele samenzwering.’ ,,Atleten die hierin participeerden deden dat niet op individueel vlak, maar op een georganiseerde manier.”

Russische coaches zouden doping hebben aangekocht en deze hebben doorverkocht aan atleten. Vervolgens werden dopingstalen verwisseld. ,,Jarenlang hebben de Russen de internationale sport gekaapt. Dat moet gestopt worden.”

In het eerste rapport kwam naar buiten hoe het door de staat gesteunde dopingprogramma in Rusland werkte. Op basis daarvan werden veel Russische atleten geweerd van de Olympische Spelen in Rio. Ook werden medailles afgenomen van sommige dopingatleten die meededen aan de Spelen in Peking en Londen.

Bizarre details over kleine luikjes waardoor dopingstalen verwisseld werden kwamen onder meer naar buiten.

Door AD.nl