QN Sport+ Television N.V.

Menzo verontrust over nieuwe Covid-19-golf in China

PARAMARIBO – Recente ontwikkelingen over een nieuwe Covid-19-golf in Beijing hebben Stanley Menzo, voetbalcoach van Surinaamse afkomst, geraakt. Hij woont en werkt in China bij de club Beijing Guoan, maar de situatie in Suriname laat hem niet ongemoeid. “Ik wil jullie een hart onder de riem steken vanuit Shanghai. Mi e begi unu. Houd je aan de regels. Breng de discipline op”, spreekt hij in gesprek met de Ware Tijd zijn kondreman moed in.

Menzo beaamt dat het niet gemakkelijk is. “Ook voor mij niet. Het is niet leuk, maar het moet, dus houd je aan de regels anders zullen we dit gevecht verliezen. Help en steun elkaar. Unu bondruKrakti nanga lobi. Ik houd van jullie.” In Suriname zijn er tot nu toe acht mensen overleden ten gevolge van het nieuwe coronavirus.

Over zijn eigen (voetbal)situatie vertelt Menzo dat twee weken geleden nog voorzichtig buitenshuis vriendschappelijke wedstrijden werden gespeeld. “Nu is alles teruggedraaid en mogen de spelers niet meer van het sportcomplex af”, laat hij desgevraagd weten. Volgens hem zal het minimaal twee weken duren voordat geïnfecteerde personen gelokaliseerd zijn en in quarantaine zijn geplaatst. De start van de competitie zijn door de ontstane situatie op losse schroeven komen te staan.

Verscheidene buitenlandse media hebben het bericht verspreid dat Beijing deels weer op slot is door een ernstige nieuwe corona-uitbraak. Delen van de Chinese hoofdstad werden maandagavond afgesloten, gelegenheden voor sport en vermaak zijn dicht en reizen is aan banden gelegd. De nieuwe uitbraak in Beijing is de grootste in China sinds februari. Er zijn ruim honderd besmettingsgevallen vastgesteld, die te herleiden zijn naar een drukke markt voor voedselgroothandel in het zuidwesten van de stad. Deze markt werd sinds 30 mei door meer dan tweehonderdduizend mensen bezocht.

Yang Zhanqiu, een vicedirecteur van de faculteit pathogene biologie van de universiteit van Wuhan, zei tegen Chinese staatsmedia dat hij denkt dat de nieuwe uitbraak is veroorzaakt door een virusstam die besmettelijker is dan de stam die de pandemie eind vorig jaar in gang zette. De personen die besmet zijn worden ondervraagd over hun recente sociale contacten. Eén van de nieuwe coronapatiënten is bestuurder van de shuttle die heen en weer rijdt naar de luchthaven. China vreest dat de uitbraak op de voedingsmarkt, waar in totaal bijna tweeduizend mensen werkzaam zijn, tot een tweede golf kan leiden en neemt daarom geen enkel risico.

Dwtonline.com