QN Sport+ Television N.V.

Messi draagt winst op aan vriend en jaagt op Maradona

messi

Lionel Messi heeft na het bereiken van de WK-finale het Argentijnse volk opgeroepen het hoofd koel te houden. Daarbij droeg hij de overwinning op aan een goede vriend, die op de dag van de wedstrijd overleed.

De Argentijnse journalist Jorge Topo López (38) was een paar uur voor de halve finale tegen Nederland betrokken bij een noodlottig ongeval. Hij werkte onder meer voor een radiostation en was een goede vriend van Lionel Messi. De captain van Argentinië droeg de winst na penalty’s op Oranje dan ook aan hem op.

‘Een dikke knuffel aan het gehele Argentijnse volk, maar ik denk op dit moment speciaal aan Jorge Topo López’, liet Messi na de wedstrijd op social media weten. Vanwege een dopingcontrole kon hij niet bij het feest in de kleedkamer zijn. ‘Deze overwinning is voor jou, mijn vriend. Mijn steun en condoleances aan de familie.’

Naast het verdriet was er bij Messi toch nog ruimte voor wat vreugde over het bereiken van de WK-finale. ‘Ik ben trots om deel te mogen uitmaken van deze groep, ze zijn allemaal fenomenaal. Wat een wedstrijd, wat een gekte’, aldus Messi, die de supporters direct opriep nog geen genoegen te nemen met de finaleplaats. ‘Geniet ervan, maar dit is pas een kleine stap.’

Verdiend
Zijn ploeggenoot Javier Mascherano liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Hij vond de overwinning terecht. ‘Als er één ploeg was die het verdiende te winnen, dan was het Argentinië’, meende hij. ‘We speelden briljant en waren nergens bang voor. We staan waar we verdienen te staan. Zondag wordt de wedstrijd van ons leven, hopelijk staan we na afloop met de beker in onze handen.’

De WK-finale tussen Argentinië en Duitsland is een reprise van die van 1986 en 1990. Bij die laatste gelegenheid, in Rome, won Die Mannschaft met 1-0 door een late en omstreden strafschop van Andreas Brehme. De Argentijnen eindigden die wedstrijd met negen man na rode kaarten voor Pedro Monzon en Gustavo Dezotti. Vier jaar eerder in Mexico-stad zegevierdeLa Albiceleste met 3-2. De absolute vedette tijdens dat toernooi: aanvoerder Diego Maradona. In de groepsfase was Pluisje met vier assists en een goal al op dreef, maar de échte magie bewaarde hij voor de knock-outfase.

In de achtste finale tegen Uruguay leidde hij de enige treffer in met een actie op het middenveld, waarna hij zowel in de kwartfinale tegen Engeland (2-1, met onder zijn openingsdoelpunt met de Hand van God) en België (2-0) alle Argentijnse goals voor zijn rekening nam. In de finale moest Maradona genoegen nemen met de assist bij de winnende treffer van Jorge Burruchaga.

Lionel Messi (r) viert feest met ploeggenoot Javier Mascherano na het bereiken van de WK-finale.
Lionel Messi (r) viert feest met ploeggenoot Javier Mascherano na het bereiken van de WK-finale.

Het toernooi van Messi lijkt dit jaar bijna het tegenovergestelde. Met een goal tegen Bosnië-Herzegovina (2-1 winst), de late winnende tegen Iran (1-0) en twee treffers tegen Nigeria (3-2 overwinning) schoot Messi al tijdens de poulefase met scherp. In de achtste finale tegen Zwitserland leverde hij diep in de verlenging de assist voor de enige goal, waarna hij in de kwartfinale tegen België (1-0) en de halve eindstrijd tegen Oranje wat minder zichtbaar was.

Dat zal in Argentinië vergeven en vergeten zijn als de ploeg van Alejandro Sabella zondag de derde wereldtitel (na 1978 en 1986) pakt. Gezien de verschillen tussen dat laatste succes en dit jaar (Maradona speelde in de finale niet al te opvallend) lijkt het erop dat Messi tegen Duitsland een hoofdrol voor zich gaat opeisen. Het zou betekenen dat de kleine superster definitief in de voetsporen treedt van zijn illustere landgenoot en voorganger.

vi.nl