QN Sport+ Television N.V.

Messi troeft Lewandowski af en schrijft historie met zevende Gouden Bal

Lionel Messi heeft maandagavond voor de zevende keer in zijn carrière de Gouden Bal gewonnen. De 34-jarige Argentijn bleef Robert Lewandowski voor in de prestigieuze verkiezing van voetbaltijdschrift France Football.

Messi werd samen met Lewandowski gezien als de grootste kanshebber om de Ballon d’Or van 2021 te winnen. Hoewel er veel stemmen opgingen om de prijs dit jaar aan de Poolse topschutter van Bayern München te geven, gaat de prestigieuze onderscheiding net als in 2019 naar de steraanvaller die afgelopen zomer voor Paris Saint-Germain tekende.

 

Daarmee schrijft Messi historie, want nooit eerder won een speler zeven keer de Gouden Bal. Zijn zesde uitverkiezing was twee jaar geleden al een nieuw record. Toen nam de voormalige Barcelona-ster afstand van Cristiano Ronaldo, die de prijs vijf keer op zijn naam schreef. Vorig jaar besloot France Football de Gouden Bal wegens de coronacrisis niet uit te reiken.

Dat resulteerde in de nodige kritiek. Kenners waren het erover eens dat Lewandowski door dat besluit onrecht werd aangedaan. De Poolse spits kende het beste seizoen van zijn loopbaan en leidde Bayern München met 55 goals in 47 officiële duels naar de landstitel en de Champions League. Ook in 2020/21 (48) en dit seizoen (25 goals) staat er geen maat op Lewandowski, die wel de nieuwe prijs voor beste aanvaller won bij de verkiezing van France Football.

 

Copa América
Messi was sinds zijn laatste Gouden Bal-winst een stuk minder succesvol. In 2019 was Barcelona mede dankzij zijn inbreng (36 goals en 13 assists) nog kampioen van Spanje geworden, daarna brokkelde het Catalaanse bolwerk af. Toch was 2021 een succesvol jaar voor Messi. Met Argentinië won hij de internationale hoofdprijs waar hij zo naar smachtte: de Copa América.

Na dat succes met zijn land werd Messi de hoofdrolspeler in een soap bij Barcelona, die uiteindelijk leidde tot zijn vertrek. Paris Saint-Germain verleidde hem met een lucratief contract, maar in Frankrijk zagen ze pas enkele flitsen van de klassespeler die Messi die jarenlang was in Camp Nou. Het weerhield de Argentijn niet van zijn zevende Gouden Bal-winst.

DE TOPTIEN

1. Lionel Messi
2. Robert Lewandowski
3. Jorginho
4. Karim Benzema
5. N’Golo Kanté
6. Cristiano Ronaldo
7. Mohamed Salah
8. Kevin De Bruyne
9. Kylian Mbappé
10. Gianluigi Donnarumma

vi.nl