QN Sport+ Television N.V.

Mexico naar huis na dramatische ontknoping, Argentinië op route Oranje

In een sensationele ontknoping van Groep C hebben Argentinië en Polen zich geplaatst voor de achtste finales van het WK in Qatar. De ploeg van Lionel Messi werd groepswinnaar door een overwinning op Robert Lewandowski en zijn ploeggenoten, maar mede dankzij een late treffer van Saoedi-Arabië kon Polen feestvieren.

De Argentijnen kozen na de zwaarbevochten zege op Mexico voor een aantal opmerkelijke wijzigingen in de basisopstelling. Zo keerde verdediger Christian Romero terug, waardoor oud-Ajacied Lisandro Martínez terug op de reservebank terechtkwam. Lautaro Martínez leverde zijn plaats in aan Julian Álvarez. Bij Polen koos men voor een defensievere formatie, waardoor Arek Milik geslachtofferd werd.

De Zuid-Amerikanen moesten winnen om niet afhankelijk te zijn van de uitslagen op het andere veld. Daardoor werd Polen direct bij de keel gegrepen. Aan de hand van aanvoerder Messi werden de Argentijnen meteen gevaarlijk. Tot twee keer toe testte de aanvoerder de uitstekend keepende Wojciech Szczesny. Álvarez stuitte eveneens op de Pool, waarna Marcos Acuña de rebound hard naast schoot. Even later probeerde Álvarez het opnieuw, maar weer lag Szczesny in de weg.

 

Makkelie helpt Messi
Het was scheidsrechter Danny Makkelie die de weg naar de achtste finales voor het eerst écht opende. Op aangeven van video-arbiter Pol van Boekel ging hij naar het scherm en zag hij een overtreding op Messi. Makkelie had het moment aanvankelijk niet opgemerkt. Op ongelukkige wijze raakte de Poolse-doelman Szczęsny de Argentijnse dribbelaar op het hoofd in het zestienmetergebied. Messi faalde echter, terwijl de Poolse doelman zijn tweede strafschop van het toernooi keerde. Daarmee werd hij de derde keeper, en de tweede Pool, die twee penalty’s stopt op een WK, penaltyseries buiten beschouwing gelaten. Brad Friedel (2002) en Jan Tomaszewski (1974) gingen hem voor.

Nadat Szczęsny zich voor de rust nog maar eens tot held van de Poolse natie had ontwikkeld, door pogingen van Álvarez en De Paul te stoppen, ging het in de tweede helft toch mis. Nauwelijks een minuut na rust brak Alexis Mac Allister de ban. De middenvelder kwam met een tegendraads schot tot scoren. Aan de hand van Messi zocht Argentinië naar meer, maar vergat het de wedstrijd direct in het slot te gooien.

 

Dat lukte alsnog, want dit keer was het Álvarez die zijn arbeidsethos beloond zag worden. De spits schoot op schitterende wijze Polen in de problemen (0-2). Want door de treffer en de status op het andere veld was het overleven van de groepsfase plots een moeilijke opgave geworden. Plots leek het Fair Play-klassement uitkomst te bieden, waardoor Polen ook nog eens gebaat was bij het vermijden van gele kaarten. Het stond virtueel exact gelijk met de Mexicanen, maar verzamelde minder prenten, waardoor het externe klassement beslissing moest brengen. Dat zou in het voordeel van Polen zijn, dat twee kaarten minder kreeg dan Mexico (5-7). Het was echter een late treffer van Saoedi-Arabië dat diep in blessuretijd uitkomst bracht.

Op route Oranje
Door de groepszege is Argentinië terechtgekomen aan de kant van het schema van het Nederlands elftal. Messi en zijn landgenoten kunnen Oranje in de kwartfinale treffen. Dan moet wel afgerekend worden met Australië. Polen treft regerend wereldkampioen Frankrijk.

Mexico en Saoedi-Arabië hadden woensdag ook allebei een kans om een ticket voor de achtste finales te veroveren. En vooral de Midden-Amerikanen toonden ambitie om dat ook te bewerkstelligen. Met Ajacied Edson Álvarez als aanjager in de basisopstelling moest dat gebeuren. Het leverde direct gevaar op, want Alexis Vega testte meteen Mohammed Al-Owais. Ook Orbelin Pineda toonde zich voor de Saoedische goal, maar handelde te traag. Veel meer dan een gevaarlijke vrije trap van Mohamed Kanno konden de Saoedi’s daar niet tegenover stellen.

 

DTSNV

Mexico brak na de rust de ban. Henry Martín zorgde voor een verlossing na een corner. En even later werd het nog erger voor de Saoedi’s. Luis Chavez schoot op fenomenale wijze een vrije trap tegen de touwen en besliste het duel. Daardoor leek een ticket voor de achtste finales plots weer binnen handbereik. Daardoor leek een achtste achtereenvolgend ticket voor de achtste finales plots weer binnen handbereik. Chavez, Pineda en Raúl Jiménez kregen zelfs een kans op meer, maar vergaten de derde treffer van de avond op het scorebord te zetten.

Scoren lukte de Mexicanen echter niet meer. Al werd een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Het bleef lang 0-2, ondanks verwoede pogingen. Daardoor leken de zeven gele kaarten het land noodlottig te worden. Mexico ging dan ook naar huis, maar niet door gele kaarten. Het was namelijk Salem AL Dawsari die namens Saoedi-Arabië vlak voor tijd de aansluitingstreffer maakte en de Mexicanen voor het eerst in acht eindtoernooien al na de groepsfase naar huis stuurde.

vi.nl