QN Sport+ Television N.V.

Na 28 dagen eindigt in Bernabéu de soap van ‘gedevalueerde’ Superclásico

Het is inmiddels alweer 28 dagen geleden dat de eerste wedstrijd van de finale van de Copa Libertadores plaatsvond. Dat het duel tussen de Argentijnse aartsrivalen Boca Juniors en River Plate in 2-2 eindigde, zullen veel mensen misschien niet eens meer weten.

De afgelopen vier weken ging het namelijk niet over het sportieve aspect, maar werd de eindstrijd om het clubkampioenschap van Zuid-Amerika overschaduwd door rellen, arrestaties en protesten.

Het had een groot voetbalfeest moeten worden in Buenos Aires, een prachtige reclamespot voor het Argentijnse voetbal. Maar het tegenovergestelde gebeurde. De return van de finale, twee weken na de eerste wedstrijd, werd uitgesteld nadat supporters van River Plate de spelersbus van Boca Juniors hadden bekogeld en spelers van Boca gewond waren geraakt.

Naar Spanje

De wedstrijd werd na het eerste uitstel nog eens uitgesteld. Beroepen werden aangetekend, koortsachtig overleg volgde en uiteindelijk kwam het besluit om de finale af te werken in Spanje. In plaats van dat twee wedstrijden vol strijd en passie de aandacht trokken, is de voetbalwereld nu dus al weken in de ban van de ongeregeldheden en alle nasleep.

Voor velen is het treffen in Madrid vanavond (aftrap 20.30 uur) – officieel de thuiswedstrijd van River Plate – mosterd na de maaltijd en menigeen, zoals bestuurders en politie, zal blij zijn als de soap zondagavond ten einde is.

Een Superclásico in Madrid trekt een ander publiek dan in Argentinië. In aanloop naar de finale dook de ene na de andere foto op van fans van beide clubs die gebroederlijk voor Bernabéu poseren. Dat zou in Buenos Aires ondenkbaar zijn geweest, omdat de aartsrivalen geen eigen fans mogen meenemen als ze bij elkaar op bezoek gaan.

In Madrid hebben de clubs 25.000 stoeltjes toegewezen gekregen. De Spaanse politie verwacht duizenden fans uit Argentinië en is met een recordaantal agenten op de been om de orde te handhaven. Voorafgaand aan de clash werden al controles uitgevoerd en fans met een strafblad werden opgepakt en teruggestuurd naar Argentinië.

Fans van River Plate en Boca Juniors bij Bernabéu.

Zaterdagochtend, een dag voor de wedstrijd, werd bekend dat Boca Juniors naar het sporttribunaal CAS was gestapt en de trofee opeiste na de ernstige ongeregeldheden bij het stadion van River Plate.

Boca had die eis eerder al bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol ingediend, maar die was afgewezen. “We hadden daarna tien dagen om naar het CAS te stappen en hebben dat meteen de eerste dag gedaan”, liet een official van Boca, die anoniem wenste te blijven, weten.

Een paar uur later zei het CAS dat Boca moest spelen.

Tot zover de schaduwzijde van de finale. Voor wie het positief bekijkt: dat de wedstrijd met publiek van beide clubs wordt gespeeld, geeft het duel alweer een andere lading. En spanning lijkt na de 2-2 van vorige maand ook gegarandeerd. Ongetwijfeld zijn de stadgenoten tot op het bot gemotiveerd.

‘Helse sfeer’

Dat weet ook Nicolás Tagliafico, de Argentijnse verdediger van Ajax. Hij begon vrijdag spontaan te stralen toen hem werd gevraagd naar de titanenstrijd die zijn geboorteland al weken in de greep houdt. “Hopelijk wordt het een feestje en kan van deze klassieker genoten worden. Moge de beste winnen.”

“De wedstrijden gaan natuurlijk gepaard met veel strijd en agressie”, aldus de Ajacied. “Het maakt niet uit of de één eerste staat en de ander laatste. Bij de Superclásico kan er van alles gebeuren. De sfeer is hels.”

De spelers van Boca Juniors en River Plate, die begin deze week ondanks alle protesten gewoon naar Spanje afreisden, hebben gemengde gevoelens bij de wedstrijd in Madrid. “Het is een vreemd gevoel om de finale van de Copa Libertadores in Bernabéu te spelen. Het is spijtig dat het niet in ons eigen land kan. Het zou hier niet gespeeld moeten worden”, sprak Boca-spits Carlos Tévez met gevoel voor understatement.

“Voor mij is de wedstrijd behoorlijk gedevalueerd”, voegde Santiago Solari, de Argentijnse coach van Real Madrid, daar desgevraagd aan toe.

Carlos Tevez, de vedette van Boca Juniors.

En natuurlijk moest ook Diego Maradona, als oud-speler van Boca Juniors en uiteraard een groot fan van de club, zijn zegje doen. “Weet je wat dit allemaal kost?” vroeg hij zich hardop af.

Volgens hem had het duel ook gespeeld kunnen worden in het stadion van stadgenoot Vélez Sársfield. De bazen van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol zijn in de ogen van Maradona dan ook een “schande voor het voetbal” en “volledig ongeschikt” voor hun baan.

Messi

Voor de minder welvarende fans met goede bedoelingen die in eerste instantie een kaartje hadden voor de afgelaste return in stadion Monumental van River Plate, zijn de druiven misschien nog wel het zuurst. Een trip naar Madrid was te duur en zij zullen vanuit Argentinië de wedstrijd moeten volgen. “We komen woorden tekort om de pijn te beschrijven die zij voelen”, zei River Plate-middenvelder Leonardo Ponzio. “Het enige wat we kunnen doen is de pijn verzachten door te winnen.”

Naast de fans die er wel bij kunnen zijn vanavond in Madrid is er nog iemand die – ondanks alle gebeurtenissen en ontwikkelingen – uitkijkt naar de strijd tussen de aartsrivalen. Lionel Messi liet weten er graag bij te zijn. Wat dat betreft kwam de verplaatsing naar Spanje hem niet slecht uit.

FC Barcelona-ster Messi als toeschouwer van een Argentijnse clash in Bernabéu, heel veel surrealistischer wordt het niet.

 

 

Bron: NOS.nl