QN Sport+ Television N.V.

Na nieuwe solo heeft Hirschi dan toch een ritzege in de Tour te pakken

De Zwitser Marc Hirschi is er vier dagen na zijn jammerlijk mislukte solo van ruim negentig kilometer alsnog in geslaagd een etappe in de Ronde van Frankrijk te winnen. Hirschi (22) won de langste etappe van de Tour van dit jaar, over 218 kilometer. Hij kwam in z’n eentje aan in Sarran na een solo van 28 kilometer.

Afgelopen zondag trok Hirschi in z’n eentje over meerdere Pyreeneëncols. In de finale werd hij achtervolgd door de favorieten voor de eindzege, die hem twee kilometer voor de meet inrekenden. In het sprintje eindigde Hirschi in Laruns alsnog als derde, maar de teleurstelling bij hem was groot.

Aanval op de zwaarste klim

De twaalfde Touretappe was bijna geen meter vlak en met name de finale kende volop beklimmingen en afdalingen. Op de zwaarste klim van de dag, de Suc au May (tweede categorie) liet de Sunweb-renner zijn mede-aanvallers achter zich en begon hij aan een nieuwe solo die hij bekroonde met zijn eerste zege bij de profs.

De favorieten voor de eindzege lieten elkaar met rust, zij mogen vrijdag aan de bak met een zware etappe door het Centraal-Massief. De gele trui blijft dus om de schouders van Primoz Roglic.

In de langste etappe van de Tour kreeg een een lang zestal met een gemiddelde lengte van maar liefst 1,91 meter de zegen van het peloton. De ervaren Spanjaarden Imanol Erviti en Luis Leon Sanchez, de Duitsers Nils Politt en Max Walscheid, de Deens Kasper Asgreen en de Fransman Mathieu Burgaudeau vonden elkaar in de kopgroep van de dag.

Een echt comfortabele marge die uitzicht zou bieden op de ritzege kreeg de groep geen moment, groter dan een minuut of drie werd de voorsprong niet met de venijnige finale in het vooruitzicht.

Eerbetoon aan ‘Poupou’

Ruim honderd kilometer voor de finish passeerden de renners Saint-Léonard-de-Noblat, het dorp van Raymond Poulidor, de misschien wel populairste oud-wielrenner die vorig jaar overleed en in het dorp begraven ligt.

Een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Raymond Poulidor in de twaalfde Touretappe.

Erviti en Asgreen bleven samen het langst vooruit toen de kopgroep definitief uit elkaar viel op de Côte de la Croix de Pey (derde categorie).

Sagan valt tegen, Sunweb actief

Meerdere ploegen verdeelden het kopwerk in het peloton, onder meer Bora-Hansgrohe, dat tempo maakte voor Peter Sagan. Maar zoals al vaker deze Tour kwam het er niet uit bij de drievoudig wereldkampioen. Bergop was Sagan slechts achterin het peloton te vinden.

Ook Sunweb deed veel werk om de koplopers in te rekenen en was even later met vier van de acht renners vertegenwoordigd na een reeks nieuwe aanvallen. Hirschi, Tiesj Benoot en Søren Kragh Andersen belandden in de voorste groep, Nicholas Roche in een grote achtervolgende groep.

Geletruidrager Primoz Roglic omringd door zijn ploeggenoten.

Op de flanken van de Suc au May demarreerde Hirschi uit de voorste groep, waarin ook Marc Soler en Maximilian Schachmann reden, en begon hij aan een nieuwe solo.

Achter hem kwam een groep onder aanvoering van Julian Alaphilippe bij Soler en Schachmann, maar zij konden de wereldkampioen bij de junioren van 2018 niet meer bijhalen. Op de streep gaf nummer twee Pierre Rolland een kleine minuut toe op Hirschi, de eerste Zwitser die een Touretappe wint sinds Fabian Cancellara in 2012.

 

 

Bron: NOS.nl