QN Sport+ Television N.V.

NBA-grootheid Bill Russell (88) overleden

Bill Russell, een grootheid uit de dynastie van de Boston Celtics, die tijdens zijn carrière acht titels op rij won en 11 NBA-kampioenschappen in totaal, is zondag overleden. De Hall of Famer werd 88 jaar. Russell stierf ‘vredig’ met zijn vrouw Jeannine aan zijn zijde, aldus een verklaring op sociale media.

“Bills vrouw, Jeannine, en zijn vele vrienden en familie danken u dat u Bill in uw gebeden hebt bewaard”, is te lezen in het statement. “Misschien herbeleeft u een of twee van de gouden momenten die hij ons gaf, of herinnert u zich zijn kenmerkende lach terwijl hij met plezier het echte verhaal uitlegde achter hoe die momenten zich ontvouwden. En we hopen dat ieder van ons een nieuwe manier kan vinden om op te treden of zijn stem te laten horen met Bill’s compromisloze, waardige en altijd constructieve inzet voor principes. Dat zou een laatste en blijvende overwinning zijn voor onze geliefde nummer 6.”

“Bill’s begrip van de strijd wat nodig is om te winnen, is wat zijn leven verlichtte. Van het boycotten van een oefenwedstrijd in 1961 om te lang getolereerde discriminatie te ontmaskeren tot het leiden van Mississippi’s eerste geïntegreerde basketbalkamp in de brandende nasleep van de moord op Medgar Evans tot decennia van activisme dat uiteindelijk werd erkend door zijn Presidential Medal of Freedom in 2010. Bill riep onrechtvaardigheid uit met een meedogenloze openhartigheid die hij bedoelde om de status quo te verstoren, en met een krachtig voorbeeld dat – hoewel het nooit zijn nederige bedoeling was – voor altijd teamwork, onbaatzuchtigheid en doordachte verandering zal inspireren”, luidde de verklaring.

Over een periode van 15 jaar, beginnend met zijn eerste jaar aan de Universiteit van San Francisco, had Russell de een grootse carrière. Bij USF was hij twee keer All-American, won twee opeenvolgende NCAA kampioenschappen en leidde het team naar 55 opeenvolgende overwinningen. En hij won een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1956.

DTSNV

Tijdens zijn 13 jaar in Boston, bracht hij de Celtics 12 keer naar de NBA Finals, waarbij hij 11 keer het kampioenschap won. Het enige jaar dat de Celtics verloren, in 1958 van de St. Louis Hawks, stond de reeks 2-2 gelijk toen Russell geblesseerd raakte en in het ziekenhuis werd opgenomen. De Celtics verloren de volgende twee wedstrijden.

 

 

 

Bron:Espn.nl