QN Sport+ Television N.V.

Nieuw onderzoek: hoe blessures Europees clubvoetbal steeds meer teisteren

Het aantal blessures in het Europees clubvoetbal is het afgelopen seizoen met twintig procent gestegen. Vooral in de Premier League en bij Paris Saint Germain zijn de gevolgen groot, blijkt uit onderzoek van de Engelse verzekeringsmaatschappij Howden.

Dat het schema vol is en daardoor veel spelers geblesseerd raken is al langer bekend. Toch zijn deze cijfers gerust schokkend te noemen. In de Premier League waren in het seizoen 2021/22 in totaal 1231 blessures, tegenover 938 het seizoen daarvoor. Chelsea en Manchester United voeren de lijst aan met respectievelijk 97 en 81 blessures.

Het blessureleed kostten de Premier-League teams bij elkaar ongeveer 185 miljoen euro. In de andere competities was dit bedrag lager, ook al viel in de Ligue 1 Paris Saint Germain wel erg op. Het blessureleed van de Franse sterrenploeg kostte de club rond de 40 miljoen euro.

 

Steeds meer wedstrijden
De waslijst aan blessures zal het voetbal veranderen, stelt James Burrows (hoofd sport van Howden) in een reactie op het onderzoek. Volgens hem zal een coach steeds vaker rouleren met zijn spelers en dus meer jonge spelers inbrengen. Dit gebeurde onlangs al bij Arsenal, toen de pas 15-jarige Ethan Nwaneri zijn opwachting maakte.

Spelersvakbond FIFPRO ziet het stijgende aantal blessures met zorgen tegemoet. Daarom wil de vakbond in de nieuwe voetbalkalender een pauze van vier of vijf weken voor de spelers in de zomer en een pauze van twee weken in de winter.

 

DTSNV

Het is de vraag of de FIFA iets met de cijfers gaat doen. Voorlopig plant de voetbalbond vooral steeds meer wedstrijden in. De Nations League zorgde al voor meer duels en met de nieuwe opzet van de Champions League vanaf 2024/2025 neemt het aantal wedstrijden ook weer toe.

vi.nl