QN Sport+ Television N.V.

NOC*NSF en KNVB adviseren alle trainingscentra te sluiten

NOC*NSF adviseerde vanmiddag alle trainingscentra voor topsporters voorlopig te sluiten. Het trainingscentrum in Papendal gaat dicht, net als bijvoorbeeld schaatsstadion Thialf. Ook de KNVB kwam vanavond met het advies aan profclubs om voorlopig niet meer te trainen.

,,We willen ons strak houden aan de overheidsrichtlijnen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen”, zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. ,,We hebben niet overal zeggenschap over. Het is nu niet verboden om hard te lopen bijvoorbeeld. We zijn nu aan het bekijken of we bepaalde zaken overeind kunnen houden. Ons dringende advies is wel om alle trainingsomgevingen te sluiten”, aldus Hendriks.

De maatregel geldt tot eind maart, daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. Veel kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen kunnen nu niet doorgaan. ,,Dat is een ontzettend groot probleem”, zegt Hendriks. ,,We zijn dagelijks met het Internationaal Olympisch Comité druk bezig om alles in kaart te brengen.”

Feyenoord wil morgen weer trainen

Feyenoord was van plan om morgen de training weer te hervatten en het vervolgens van dag tot dag aan te kijken. Bij PSV is er morgenochtend overleg over de plannen voor de komende tijd. Henk van Stee, technisch directeur Sparta, geeft ook aan de richtlijnen volgen. ,,Algemeen directeur Manfred Laros en ik hebben voortdurend een hotline met elkaar over de te vervolgen stappen. Aanvankelijk zouden we morgenochtend bepalen hoe we met de ontwikkelingen om zouden gaan. Nu bekijken we dat per uur. Wij volgen daarin de richtlijnen van de KNVB, het RIVM en minister president Mark Rutte. Als ons nu geadviseerd wordt het trainingscomplex te sluiten, dan doen we dat.”

© ANP

Roskam zoekt oplossing voor atleten

© Pim Ras Fotografie

De Nederlandse atleten zagen afgelopen week geplande trainingsstages in Turkije en de Verenigde Staten gecanceld worden en ze kunnen nu ook niet meer terecht op Papendal. ,,Ik vind het een verregaande maatregel, het gaat voor topsporters om hun beroep”, zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie over het dringende advies van NOC*NSF om trainingscentra voor topsporters te sluiten. De atleten trainen op Papendal, dat door de sportkoepel op slot wordt gedaan vanwege het coronavirus.

,,Aan de andere kant heb ik hier ook wel begrip voor”, aldus Roskam. ,,De maatregelen die genomen moeten worden, gaan steeds verder. Dat raakt op een gegeven moment dan ook zo’n bijzondere groep als de topsporters.” Enkele atleten wonen zelfs op Papendal, het sportcentrum waar onder meer tennisbanen, een judohal, een sporthal, een dressuurbak, handboogaccommodatie en een atletiekbaan zijn gevestigd.

Voor maandag staat nog wel ‘gewoon’ een training gepland voor Dafne Schippers en de andere atleten. ,,We komen met de technische staf bij elkaar om te kijken wat dit allemaal betekent. We kunnen atleten niet zomaar een berichtje sturen met de mededeling: blijf maar thuis. Er moeten nog wel een paar zaken geregeld worden. Zo wonen er ook wat atleten op Papendal.”

Voor de hardlopers zijn de consequenties niet enorm groot. ,,Zij kunnen buiten trainen, dat is niet heel ingewikkeld. Ze hoeven dat ook niet in een groep te doen. Maar voor de technische nummers ligt dat anders”, aldus Roskam. Uitwijken naar het buitenland om daar te trainen, ziet de directeur niet zo snel gebeuren. ,,Het aantal landen waar je heen zou kunnen, vermindert met de dag.”

Bron: AD.nl