QN Sport+ Television N.V.

Noord-Korea met 230 cheerleaders naar Winterspelen in Pyeongchang

Noord-Korea neemt volgende maand 230 cheerleaders mee naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de twee landen op woensdag.

Beide Korea’s zijn sinds vorige week met elkaar in gesprek over de deelname van Noord-Korea aan het evenement dat op 9 februari begint.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van eenwording zijn ook andere zaken besproken, zoals de omvang van de Noord-Koreaanse atletendelegatie, gezamenlijke culturele evenementen tijdens de Winterspelen en eventueel gebruik van de skipiste bij het Noord-Koreaanse Masikryong als trainingslocatie.

Het is voor het eerst sinds 2015 dat beide landen met elkaar in gesprek zijn. Zuid-Korea heeft eerder voorgesteld om zijn atleten onder één vlag samen met de noorderburen het stadion te laten betreden tijdens de openingsceremonie.

Kunstrijden

Een kunstrijpaar uit Noord-Korea, Ryom Tae-Ok en Kim Ju-Sik, kwalificeerde zich eerder al voor de Spelen. Omdat Noord-Korea hun deelname niet had aangemeld voor de deadline van 30 november 2017, ging de plek van het duo naar Japan.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kan er nog steeds voor kiezen om een uitzondering te maken en de Noord-Koreaanse kunstrijders mee te laten doen. Daarnaast bestaan er plannen om met een vrouwenijshockeyteam met spelers uit beide landen deel te nemen. Zuid-Korea wist zich in tegenstelling tot Noord-Korea wel te plaatsen voor de Winterspelen.

Ook wil het land militair overleg voeren met de noorderburen om de relatie te verbeteren. Dat zou onder meer moeten gebeuren door families voor het Chinese nieuwjaar in februari te herenigen.

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn formeel nog steeds in oorlog met elkaar. Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 werd alleen een staakt-het-vuren gesloten, een vredesverdrag is er niet gekomen.