QN Sport+ Television N.V.

Novak Djokovic moet blijven vrezen na ’leugen’: Australische minister denkt na over intrekken visum

De Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, onderzoekt of hij het visum voor Novak Djokovic moet intrekken. Hawke heeft vanuit zijn functie de bevoegdheid om dat te kunnen doen. Zijn ministerie liet dinsdag aan Australische media weten dat Hawke „goed nadenkt over de zaak”. Waarschijnlijk neemt de minister pas in de loop van deze week een besluit.

De Australische autoriteiten trokken vorige week bij aankomst van Djokovic in Melbourne zijn visum in, omdat de Servische tennisser niet zou kunnen bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen om zonder coronavaccin het land in te komen. Australië wilde de nummer 1 van de wereld het land uitzetten, maar Djokovic wist dat via een rechtszaak te voorkomen.

Quarantainehotel

Een rechter bepaalde maandag dat de 34-jarige Serviër aan de regels heeft voldaan en in Australië mag blijven. Djokovic kon zodoende het quarantainehotel verlaten waarin hij een aantal dagen opgesloten had gezeten en ging meteen de tennisbaan op.

Hij is ondertussen wel weer aan het trainen geslagen. Djokovic werd eerst gespot in een sportschool, waar hij een warming-up deed. Daarna begaf hij zich naar een van de tennisbanen.

Volgens Australische media heeft de toptennisser, recordkampioen op de Australian Open met negen titels, bij het invullen van de inreisformulieren mogelijk „misleidende informatie” gegeven. Djokovic zou hebben aangevinkt dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd eind vorige maand echter in onder meer Spanje en Belgrado gesignaleerd. Op het geven van valse of misleidende informatie staat een straf in Australië.

 

Vrijstelling

In de rechtszaak bleek dat Djokovic zich niet heeft laten vaccineren tegen het coronavirus, iets waar hij de afgelopen maanden nooit iets over wilde zeggen. Het was daarom lang onduidelijk of hij zou meedoen aan de Australian Open, aangezien daarop in principe alleen gevaccineerde tennissers welkom zijn. De Serviër kreeg een medische vrijstelling omdat hij eind vorig jaar, op 16 december, positief had getest op het coronavirus.

Uit foto’s op sociale media valt echter op te maken dat Djokovic in de dagen erna een paar keer in de openbaarheid verscheen en niet in quarantaine zat. De familie van Djokovic wilde maandag op een persconferentie niet reageren op vragen daarover. Zelf heeft de mondiale nummer 1 alleen nog via sociale media gereageerd.

Telesport