QN Sport+ Television N.V.

Oekraïne voetbalt weer, met emotionele oefenzege in aanloop naar play-offs WK

 Het nationale voetbalelftal van Oekraïne is voor het eerst sinds de Russische inval weer in actie gekomen. Deze emotionele avond was tevens de start van de voorbereiding op de WK-kwalificatie volgende maand.

Op 1 juni speelt Oekraïne in de play-offs in Glasgow tegen Schotland. De winnaar van dat duel speelt vier dagen later voor een WK-ticket in Cardiff tegen Wales.

In de eerste van de drie oefenduels werd woensdag met 2-1 gewonnen van Borussia Mönchengladbach, door doelpunten van Michailo Moedrik en Oleksandr Pichaljonok. Voor de internationals uit de Oekraïense competitie was het de eerste voetbalwedstrijd sinds maanden.

Volkslied

“Toen ik het volkslied zong, had ik tranen in mijn ogen”, aldus bondscoach Oleksandr Petrakov. “Het was goed om te laten zien dat wij als land nog lang niet verloren zijn.”

Bondscoach Oleksandr Petrakov ANP
 

Er waren ruim 20.000 toeschouwers op het duel afgekomen, waaronder veel mensen uit Oekraïne. Voor de aftrap sprak bokslegende Vladimir Klitsjko het publiek toe in een videoboodschap. “Wij danken u allen voor uw fantastische hulp. Denk alsjeblieft aan ons en blijf aan ons doneren.”

“Ik zou niet willen dat iemand in deze situatie zou zijn en het zou ervaren”, vervolgde trainer Petrakov. “Vanaf de eerste dag, toen de raketten over Kiev begonnen te vliegen, zat ik in mijn appartement.”

DTSNV

Spelers van Oekraïne vierden de overwinning op de Bundesliga-club na afloop met een uitgebreide ereronde, waarbij een oogje werd dichtgeknepen toen ook supporters het veld betraden. Ticketinkomsten en donaties brachten ruim 600.000 euro op voor het getroffen land.

Bron:Nos.nl