QN Sport+ Television N.V.

Olympische Spelen in de zomer, de rest kan gaan puzzelen

Volgens Japanse media worden de Olympische Spelen van Tokio met een jaar min een dag uitgesteld. Op vrijdag 23 juli 2021 zou de vlam worden ontstoken. Dat klinkt logisch, en betekent dat alle bonden en wedstrijdorganisaties nu kunnen gaan puzzelen.

IOC-voorzitter Thomas Bach deed nog voorkomen alsof het een optie was: Olympische Zomerspelen in de lente. Maar dat het totaal niet voor de hand lag, was meteen duidelijk. Niet in de laatste plaats omdat niemand weet hoe lang het coronavirus nog huishoudt in de wereld. Waarom zou je niet de maximale uitsteltermijn van een jaar nemen, met de grootste kans dat de situatie in de wereld is genormaliseerd? Maar los daarvan: Zomerspelen horen idealiter in de zomervakantie. Het draaiboek van 2020 kan gewoon worden gekopieerd. Op de verwachte hitte zijn atleten zich hoe dan ook al aan het voorbereiden.

Er stonden voor komende zomer wel twee grote WK’s gepland, in de grootste olympische disciplines. In juli het WK zwemmen in het Japanse Fukuoka, een maand later het WK atletiek in het Noord-Amerikaanse Eugene. De internationale federaties toonden zich direct bereidwillig om mee te denken. De Spelen gaan voor alles, klinkt eigenlijk overal. Een vraag die ook opdoemt: wat gaat de Tour de France doen?

Puzzelen

Nu Tokio 2020 zijn plek op de kalender lijkt te hebben gevonden, kan de sportwereld gaan schuiven en puzzelen. Het WK atletiek zou, zo vertelde IAAF-baas Sebastian Coe, in 2022 gehouden kunnen worden. Dat heeft wel weer gevolgen voor kleinere atletiektoernooien dat jaar. De mondiale zwembond gaat zich ook beraden op een nieuwe datum. Uitstellen met een jaar kan, al moet er dan onder andere worden gekeken naar het EK zwemmen in de zomer van 2022, toegewezen aan Rome. Zo is meteen duidelijk: het coronavirus gooit niet alleen de sportkalender van dit jaar overhoop, de gevolgen zijn de komende jaren nog merkbaar.

Een vraag die ook opdoemt: wat gaat de Tour de France doen? Dit jaar was de grootste en belangrijkste wedstrijd een week naar voren gehaald, om ruimte te creëren voor wielrenners met olympische ambities. Volgend jaar zouden beide evenementen elkaar nog meer in de weg zitten. De Tour de France van 2021, met startplaats Kopenhagen, finisht pas op zondag 25 juli. Dan zouden de Spelen al zijn begonnen. Vermoedelijk zijn het zorgen voor morgen voor de organiserende ASO, ze zitten voorlopig nog in hun maag met de Tour van dit jaar, en alle (vooral economische) gevolgen die een afgelasting met zich mee zou brengen.

Bron: AD.nl