QN Sport+ Television N.V.

Ongeslagen Oranje sluit WK af met bronzen plak

nederland brons

Het Nederlands elftal heeft het WK in Brazilië in stijl afgesloten met de derde plaats. Oranje zette het gastland in de hoofdstad met Brasília op zijn plaats met een 3-0 overwinning en keert zo ongeslagen huiswaarts. De opnieuw ongekende teamgeest en het gebrek daaraan bij de Brazilianen vormde de basis voor de relatief eenvoudige wijze waarop Oranje brons pakte.

Net als Duitsland in de halve finale (7-1 winst) legde Oranje de zwakheden van Brazilië feilloos bloot. Het gebrek aan samenhang en organisatie leverde weliswaar niet zo’n doelpuntenfestijn op als tegen Die Mannschaft, maar de manier waarop Nederland vooral in de openingsfase door de Braziliaanse defensie heenliep was schrijnend. Daardoor kon de ploeg van bondscoach Luiz Felipe Scolari eerherstel na de Duitse afstraffing al na een kwartier uit het hoofd zetten.

Zo weinig tijd had het Nederlands elftal immers nodig om de bal twee keer langs doelman Júlio César te schieten. Na amper twee minuten legde de ronduit zwak fluitende scheidsrechter Djamel Haimoudi de bal op de stip, toen Thiago Silva de doorgebroken Arjen Robben net buiten het zestienmetergebied bij de schouder vastpakte. Waar een rode kaart op zijn plaats was geweest, gaf de Algerijn een penalty en geel. Van Persie benutte het buitenkansje feilloos.

In het vervolg van de strijd om de derde plaats was eigenlijk alleen Oranje van WK-niveau. De tegen Duitsland door het ijs gezakte David Luiz – met zijn transfer naar Paris Saint-Germain voor vijftig miljoen euro de duurste verdediger aller tijden – bood Daley Blind na vijftien minuten een niet te missen mogelijkheid op de 0-2, waarna het allerminst gedemotiveerde Oranje de derde plek op het WK in Brazilië niet meer uit handen zou geven.

Want waar Brazilië bij vlagen ontstellend veel ruimte bleef weggeven en Nederland via eerst Jonathan de Guzman en later Van Persie nog vóór rust de 0-3 op het scorebord had kunnen zetten, bleef Oranje achterin vrij eenvoudig overeind. Jasper Cillessen hoefde voor de derde keer op rij geen treffer te incasseren, Ron Vlaar en Stefan de Vrij speelden opnieuw uitstekend en alleen Oscar en Ramires kwamen tegen het gesloten spelende Oranje tot een serieus schot.

Daarbij bewezen Van Gaal en zijn mannen opnieuw in het voorafgaand aan dit WK gekozen 5-3-2-formatie prima uit de voeten te kunnen. In zeven WK-wedstrijden incasseerde het Nederlands elftal slechts vier doelpunten, waarvan twee strafschoppen (tegen Spanje en Australië). Daar had tegen Brazilië een derde penalty bij kunnen komen, ware het niet dat Haimoudi in een overtreding van Blind – die daarna geblesseerd uitviel – een schwalbe van Oscar zag.

Ook Oranje had in de slotfase nog een penalty verdiend, toen Fernandinho Robben omver duwde toen de rappe aanvaller op weg was naar het doel van Júlio César. Brazilië verviel sowieso steeds vaker in harde overtredingen om het schrikwekkende aantal tegengoals – dertien(!) – niet nog verder op te laten lopen. Haimoudi zag verschillende ingrepen van Brazilië door de vingers als Robben weer eens onreglementair werd afgestopt.

Toen Brazilië uitgeraasd was, liep Nederland alsnog uit naar een glorieuze 3-0 zege dankzij een intikker van Wijnaldum, die profiteerde van voorbereidend werk van Robben en Daryl Janmaat. Hoe gemakkelijk het Nederlands elftal op weg naar de eerste derde plaats in de WK-historie overeind bleef bleek nog wel het meest uit het inbrengen van Michel Vorm. De reservedoelman verving Cillessen in de 93ste minuut, waarmee alle 23 selectiespelers in actie zijn gekomen. Treffender kan het vooraf totaal niet verwachte WK-succes van Oranje niet worden getypeerd.

vi.nl