QN Sport+ Television N.V.

Ook de Engelsen klagen nu steen en been over de VAR

De VAR deed afgelopen weekeinde zijn intrede in de Premier League. Net als in Nederland domineert de innovatie de gesprekken op de tribunes, in de studio’s en bij de koffieautomaat.

Door Geert Langendorff

Besmuikt gelach klonk zondag op Old Trafford tijdens het duel tussen Manchester United en Chelsea (4-0), toen de stem van de VAR zich via de luidsprekers meldde. De blikkerige boodschap ‘VAR check completed’ leek tot hilariteit van het publiek geplukt uit een aflevering van Star Trek. Het Engelse sarcasme omcirkelde het voornaamste punt van kritiek over de invoering van de moderne technologie met rode pen.

Een journalist van The Times beschreef op theatrale wijze hoe de VAR de emotie uit de sport wegzuigt. Voetbal, zo klaagde hij, was verworden tot een doodsaaie rechtbankserie als Law & Order of Kavanagh QC. ‘Beknot door advocatentaal, met lijnen over het veld getrokken als ware het een plaats delict’, schreef hij. ‘En rechters die in achterkamertjes discussiëren, terwijl de mensen op de publieke tribune wachten als een stel halvegaren.’

Klein leed

De Britse gave om ogenschijnlijk klein leed tot in het absurde te overdrijven, kwam hier weer eens tot uiting. Het commentaar van de verslaggever draaide feitelijk om één incident tijdens de ontmoeting tussen West Ham United en Manchester City in het London Stadium (0-5). Een treffer van Gabriel Jesus werd na een vertraging van bijna twee minuten op advies van de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Scheidsrechter Mike Dean luistert naar de instructies van de VAR.

Scheidsrechter Mike Dean luistert naar de instructies van de VAR. © BSR Agency

Het wachten zorgde voor een nieuwe dynamiek in het stadion. Supporters van West Ham United vierden de ‘No Goal’ als een doelpunt van hun eigen team. En, belangrijker nog, de beslissing van de videoscheidsrechter in de regiekamer in Stockley Park, nabij vliegveld Heathrow, was correct. Zoals alle interventies van de VAR, drie uit in totaal veertig checks, klopten. Anders dan in de eredivisie richtte de kritiek zich zodoende uitsluitend op randverschijnselen.

Geen succes

De Britse voetbalbond FA besloot om precies die reden de tijd te nemen voor de introductie van de VAR in de Premier League. Proeven in de FA Cup en de League Cup waren eerder geen doorslaand succes. Liever wilde de organisatie van de Premier League een seizoen langer testen om goed beslagen ten ijs te komen. Bevindingen in andere competities, zoals de Nederlandse eredivisie, werden meegenomen om kinderziektes te bestrijden. Liever anderen eerst fouten laten maken, was de gedachte daarachter.

Maar uitgerekend tijdens het openingsweekend van de Premier League gebeurde waar de FA juist niet op hoopte. Tijdens de 68 proefwedstrijden duurde een check gemiddeld 29 seconden. De videoarbitrage rondde 95 procent van deze controles af voor de scheidsrechter het spel hervatte. Afgelopen weekend kon de VAR enkele malen niet voldoen aan de eis om de snelheid van een wedstrijd niet te hinderen.

3D-foto

Alan Shearer stipte in zijn column in The Sun nog een ander probleem aan. ,,Het zou een enorme verbetering zijn als de fans meekrijgen wat de scheidsrechter te horen krijgt van de VAR-official”, merkte de voormalige international op. Thuis op de bank blijven kijkers ook in het duister tasten. De VAR-beelden worden vooralsnog niet gedeeld, behalve een 3D-foto van het cruciale moment.

Het meeste gemopper ging na de foutloze start echter over de spirit of the game. Alan Brazil, presentator van een populair sportprogramma op de radio, wilde het systeem om die reden meteen afschaffen. Puristen als de Schot vormden een minderheid. Het zit echter niet in de aard van de Engelsen om zich stilzwijgend bij veranderingen neer te leggen. De VAR vormt tot nader order een schietschijf. Net als in Nederland.

Bron: ad.nl