QN Sport+ Television N.V.

Ook geen finaleplaats voor Surinaamse zwemmers op 50 meter vrij

CALI – De Surinaamse zwemmers konden maandagochtend wederom geen finaleplaats afdwingen op de eerste Panam Junior Games in Cali, Colombia. Net als op de 100 meter een dag eerder was Chantell Peiter op de 50 meter wederom de snelste in haar heat, maar 27.64 was niet snel genoeg voor een kwalificatie. Zij ging wel sneller dan haar personal best (27.98). Ook bij de heren verbeterden Hendrik Powdar 24.98 (25.71) en Feranto Stuger 24.60 (25.07) hun PB, maar ook zij wisten zich niet bij de laatste zestien te plaatsen.

Zwemcoach Given Pinas vindt het jammer dat geen van zijn pupillen een ronde verder zijn gekomen, maar is niet ontevreden. “Wij zijn pas weer drie maanden in training en dat na een rust periode van anderhalf jaar. Voor mij was het belangrijk dat zij hun tijden verbeterden en dat hebben zij ook gedaan”, zegt hij. Voor hem is nu belangrijk dat er nu aan beginpunt is en dat zij van daaruit naar verbetering zullen werken.

 

Peiter die maandag ook de snelste was in haar heat zegt dat het mislopen van de finale haar nog meer heeft gemotiveerd om harder er tegenaan te gaan. “Ik had eindelijk weer concurrentie en heb ik mogen zwemmen tegen sterkere tegenstanders”, zegt ze. De zwemmer weet nu waar zij staat en wat er nodig is om op dit niveau tot prestaties te komen. Zij denkt dat zij er twee jaar voor nodig heeft om op dit niveau mee te kunnen. “Over twee jaren zullen zij weten wie ik ben”, zegt zij zelfverzekerd.

Ook Pinas vindt dat Peiter op zulke toernooien in de top thuishoort. Om haar een handje te helpen wil hij meer internationale meetmomenten creëren. Hij wil dat eerst in Guyana en Frans Guyana doen, omdat die dichterbij liggen. “In Suriname heeft zij geen concurrentie dus moeten wij dat voor haar gaan creëren.

 

Powdar en Stuger zien ook mogelijkheden om sneller te gaan. Met de juiste trainingen en programma’s denken de zwemmers over enkele jaren mee te doen in de top op zulke grote toernooien.

Pinas wil in de toekomst met meerdere zwemmers naar de toernooien. Hij geeft aan dat er al plannen zijn om zwemmers te rekruteren. “We gaan naar huis en dan gaan wij programma’s schrijven om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Volgens de coach is er in Suriname genoeg talent, maar het vereist een juiste aanpak om alles eruit te halen.

Door: Marinio Balsemhof (VSJS)