QN Sport+ Television N.V.

OPMERKELIJK! – NOORD- EN ZUID-KOREAANSE IJSHOCKEYSTERS IN ÉÉN TEAM?

Een opmerkelijke ontwikkeling in Zuid-Korea, waar over een kleine maand de Olympische Winterspelen beginnen.

Mogelijk maakt er een ijshockeyteam zijn opwachting waar zowel vrouwen uit Noord- én Zuid-Korea in spelen.

Er ligt een voorstel van Zuid-Korea om een team samen te stellen waarin ook Noord-Koreeanse speelsters zijn opgenomen. Het voorstel is volgens persbureau Yonhap afkomstig van een regeringsfunctionaris van het ministerie van cultuur, sport en toerisme.

De twee buurlanden, die formeel nog altijd in staat van oorlog verkeren, hebben eerder deze week overleg gevoerd over de Spelen in Zuid-Korea, die op 9 februari beginnen. Er is afgesproken dat Noord-Korea een afvaardiging naar het evenement zal sturen. Het Internationaal Olympisch Comité beslist op zaterdag 20 januari onder welke voorwaarden Noord-Korea kan deelnemen, want formeel is het land te laat met de inschrijving.

Tweemansbob

Er zou ook een plan liggen om een tweemansbob met een Zuid- en Noord-Koreaan te laten meedoen. De laatste keer dat Korea als één natie meedeed aan de Olympische Spelen was in Berlijn 1936. Beide landen marcheerden wel samen onder één vlag het stadion binnen tijdens de openingsceremonies van de Spelen in Sydney (in 2000), Athene (in 2004) en Turijn (in 2006).

De minister van sport van Zuid-Korea liet eerder deze week doorschemeren dat de Noord-Koreaanse delegatie ongeveer vierhonderd mensen telt en zal bestaan uit sporters, officials, supporters en journalisten.

Telesport