QN Sport+ Television N.V.

Opnieuw drie maal goud voor Oranje

Michel Mulder heeft in Sotsji uniek goud veroverd op de 500 meter. Op het ijs van de Adler Arena versloeg hij landgenoot Jan Smeekens met slechts twaalfduizendste seconde verschil. Het is voor het eerst in de olympische geschiedenis dat een Nederlander goud pakt op de kortste sprintafstand.

Er was verwarring in het stadion, omdat eerst werd gemeld dat Smeekens goud had veroverd. De tijden werden hersteld, waardoor niet Smeekens, maar Michel Mulder de armen in de lucht kon gooien.

Mulder eindigde in de eerste 500 meter, die Smeekens op zijn naam schreef, nog als tweede (34,63). Smeekens won de eerste omloop in 34,59, maar klokte in de tweede race 34,72. Mulder had minder verval: 34,67, waarmee hij op 69,312 punten eindigde. Smeekens had een eindscore van 69,324.

Baanrecord en brons Ronald Mulder

Broer Ronald Mulder stond na de eerste omloop zesde en moest alles uit de kast halen om nog een medaille te winnen. Dat deed hij. Een geweldige tweede race van Ronald Mulder bezorgde hem een bronzen medaille. Met 34,49 noteerde hij tevens een baanrecord. Hij zorgde voor een geheel oranje podium. Dat gebeurde dit toernooi ook op de vijf kilometer (Kramer, Blokhuijsen, Bergsma). In 1998 was het ook al eens gebeurd op de 10.000 meter (Romme, De Jong, Ritsma).

De drie beste sprinters van de Olympische Spelen van Vancouver 2010 waren nu terug te vinden op de plekken vier, vijf en zes. De olympisch kampioen van vier jaar geleden, Mo Tae-bum, werd nu vierde (69,69 punten), Joji Kato vijfde (69,74) en Keiichiro Nagashima zesde (70,040).

Groothuis komt ten val

Stefan Groothuis had na zijn eerste race (35,42) gezegd dat hij het in de tweede race beter wilde doen, maar daar slaagde hij niet in. De rijder van BrandLoyalty kwam in de eerste meters met de punt in het ijs en viel. Het was voor Groothuis niet de afstand waarvoor hij naar Sotsji gekomen is, maar zijn optreden lijkt geen goed voorteken voor ‘zijn’ afstanden: de 1.000 meter en 1.500 meter. Op die afstanden wordt hij tot de medaillekandidaten gerekend.

Lee Kyou-hyuk, die bezig is aan zijn zesde Olympische Spelen, eindigde uiteindelijk op de achttiende plaats. Sinds 1994 is de Koreaan al van de partij. Lee zette geen tijden (35,16 en 35,48) neer die goed waren voor het podium, maar vergeleken met zijn dramatische vorm van eerder in het seizoen kende hij een prima dag. Met de zesde deelname evenaarde Lee de Australiër Colin Coates, die in de periode 1968-1988 ook zes keer op de Olympische Spelen actief was.