QN Sport+ Television N.V.

Oranje nog lang niet klaar voor Brazilië

Het is Oranje niet gelukt om het Frankrijk moeilijk te maken. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal verloor kansloos met 2-0 in Parijs. Die stand was voor rust al bereikt, dankzij treffers van Benzema en Matuidi. Oranje kreeg nauwelijks kansen en mocht van geluk spreken dat het bij 2-0 bleef. Jean-Paul Boëtius, Quincy Promes, Karim Rekik en Davy Klaassen zullen deze avond niet snel vergeten. Zij kregen allemaal speeltijd van Van Gaal en maakten hun debuut in Oranje.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er nog onduidelijkheid over wie in de basis zou starten. Robin van Persie voelde zich de afgelopen dagen niet goed, maar de aanvoerder van Oranje begon toch in de basis. Arjen Robben haakte alsnog af, vanwege een blessure. De afwezigheid van Robben betekende goed nieuws voor Quincy Promes, die net als Jean-Paul Boëtius mocht debuteren. Bondscoach Van Gaal gaf ook Jordy Clasie en Gregory van der Wiel de kans om zich te bewijzen tegen het op papier sterke Frankrijk. De Fransen begonnen wel zonder die andere vleugelaanvaller van Bayern München, Franck Ribéry. Ook hij had last van een blessure en startte op de bank.

In een uitverkocht Stade de France begon Oranje best aardig. Boëtius speelde met lef en ging zijn directe tegenstander Debuchy zelfs een paar keer voorbij, maar een echte kans leverde het niet op. Frankrijk werd langzaam maar zeker sterker en Benzema gaf een paar keer een waarschuwingsschot af. De aanvaller van Real Madrid zag een treffer wegens buitenspel afgekeurd worden, maar niet veel later zette hij de thuisploeg alsnog op voorsprong. Met een hard schot in de lange hoek versloeg hij Cillessen, die de bal eigenlijk had moeten stoppen. De doelman van Ajax raakte de bal nog net aan, maar kon de richting niet genoeg veranderen om een doelpunt te voorkomen. Een prachtige treffer, maar het was nog niet genoeg voor de Fransen.

 

Oranje bleef onder druk staan en tot overmaat van ramp moest Kevin Strootman het veld verlaten met een blessure, waarmee Nederland een vaste waarde verloor. Hij werd vervangen door Stijn Schaars, maar samen met Jordy Clasie kwam hij tekort om het Franse middenveld te stoppen. De Fransen schakelden snel om en tikten Nederland bij vlagen weg. Zo viel ook de tweede Franse treffer. Na snel omschakelen door goed combinatievoetbal kwam de bal uiteindelijk bij Matuidi, die met een halve omhaal scoorde. In de eerste helft kwam Nederland niet verder dan een schot van Van Persie, die na een corner toevallig de bal voor zijn voeten kreeg. De aanvaller van Manchester United deed het op zich prima, maar zijn inzet was niet goed genoeg om het doelman Lloris echt moeilijk te maken.

In de tweede helft speelde Frankrijk in een lager tempo, maar dat betekende niet dat Oranje meer in te brengen had. Nederland kwam vooral minder in de problemen, maar kon aanvallend gezien nog steeds geen vuist maken. De Fransen namen gas terug en geloofden het wel, wat Louis van Gaal de mogelijkheid gaf om nog meer spelers te laten debuteren in Oranje. Hij gaf Karim Rekik en Davy Klaassen de kans om wat te laten zien, maar het was er de wedstrijd niet naar om echt indruk te maken. Frankrijk kreeg nog wel kansen, maar kwam ook niet meer tot scoren.

De kansloze avond in Parijs heeft nogmaals bewezen dat het van cruciaal belang is dat de ‘grote’  namen fit zijn op het WK. Zonder de inbreng van Robben heeft Oranje te weinig creativiteit voorin. Waarschijnlijk speelt Oranje over precies honderd dagen met een ander team tegen Spanje, maar duidelijk is wel dat Van Gaal niet heel veel opties heeft als een belangrijke speler wegvalt. De invalbeurt van Memphis Depay was overigens een lichtpuntje op deze voor Oranje teleurstellende avond. De brutale aanvaller was een van de weinige spelers van Nederland die voor wat vuurwerk zorgde.