QN Sport+ Television N.V.

Oud PEC Zwolle-speler Mustafa Yücedag (53) overleden

In Zaandam is maandag Mustafa Yücedag overleden. De middenvelder maakte in de jaren ’80 naam bij PEC Zwolle en speelde vervolgens voor topclubs als Galatasaray en Fenerbahce. Yücedag is 53 jaar geworden.

Voor Mustafa Yücedag was PEC Zwolle een ideale springplank voor een mooie loopbaan. De middenvelder, groot geworden bij Zilvermeeuwen in Zaandam, kwam bij Ajax niet verder dan één wedstrijd in het eerste elftal. Twee succesvolle seizoenen en 50 wedstrijden later belandde Yücedag via PEC Zwolle als profvoetballer toch in zijn geboorteland, bij Sariyer.

Manager Henk van Ginkel en trainer Cor van der Hart hielpen Yücedag verder vooruit. Hij kon van een kleine club naar een Galatasaray, een topclub. Yücedag werd ook international, hij speelde acht wedstrijden voor zijn land (1988/1990). Maar hij botste ook met diverse trainers en stopte relatief vroeg op 29-jarige leeftijd. Voor die tijd speelde hij ook nog voor De Graafschap.

Yücedag werd constant heen en weer geslingerd tussen zijn vaderland en Nederland, waar hij was opgegroeid. ,,Ik ben een Nederlander met de Turkse nationaliteit’’, zei hij in Trouw (1992). Omdat de verblijfsvergunning van Yücedag was verlopen moest hij langer dan gewenst in Turkije blijven. Vaste grond onder de voeten kreeg hij daarna toch in ons land, in Zaandam.

Bron: Adsport